FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Vlada će na sutrašnjoj sjednici u Krapini predložiti da se proširi broj korisnika dječjeg doplatka. Vlada će, naime, predložiti izmjene i dopune Zakona o dječjem doplatku po kojima bi korisnici doplatka mogli biti i stranci sa stalnim boravkom te hrvatski državljani koji u Hrvatskoj nemaju prijavljeno neprekidno prebivalište duže od tri godine. Predloženim izmjenama, procjenjuje Ministarstvo obitelji, broj korisnika dječjeg doplatka, kojih je trenutačno oko 248.000, povećao bi se za 7600.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je danas novu Listu lijekova, na koju je uvršteno novih 19 lijekova i 22 paralelna generička lijeka, čije su cijene od originala niže 10 posto, rekao je nakon sjednice Neven Ljubičić. Na novu listu uvršten je tako lijek za dijabetes - inzulin pod nazivom lantus, koji će besplatno biti dostupan djeci dijabetičarima do 18 godina. Ostali dijabetičari moći će ga nabaviti po znatno nižoj cijeni zbog oslobođenja plaćanja PDV-a i marže, pa će stoga stajati umjesto 700, manje od 400 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare. Na Listu je uvršten i lijek pigrel za kardiovaskularne bolesti, koji sprečava ponovno začepljenje krvnih žila.

POŽEGA - Županijski sud u Požegi donio je rješenje o provedbi istrage nad Milivojem Ašnerom (92), predstojnikom redarstva u Požegi 1941. i 1942., koji je osumnjičen da je tih godina počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Istražni sudac požeškog suda Berislav Devčić kazao je da je osnovan zahtjev za istragom Županijskog državnog odvjetništva, jer postoji opravdana sumnja da je Ašner počinio kažnjiva djela za koja se tereti.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović priopćio je danas da je netočno i neistinito da je potpisnik ili zastupnik inicijative Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, kojoj je na čelu nedavno iz HDZ-a isključeni Branimir Glavaš. Inicijalni krug zanijekao je nešto kasnije priopćenjem Antolovićeve tvrdnje. Udruga tvrdi da je državni tajnik prihvatio njezinu programsku deklaraciju a danas ga je izbrisala s popisa. Antolovićevo ime našlo se na popisu incijalnog kruga te udruge objavljenog na internet stranici. On je rekao da je navođenje njegova imena u tom popisu "još jedna laž i prijevara kojom inicijativni krug te udruge obmanjuje javnost u vrijeme predizborne promidžbe".

VINKOVCI - Nositelj liste HDZ-a za Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković najavio je na današnjoj konferenciji za novinare županijskog HDZ-a kako će Vlada povećati za 70 posto carine i prelevmane na uvoz svježe junetine. Po njegovim riječima Vlada će to učiniti kako bi spriječila prekomjeran uvoz svježe junetine u Hrvatsku. Naime, u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatsku je uvezeno 2500 tona svježe junetine što je, kako je rekao Čobanković, jednako količini svježe junetine uvezene u Hrvatsku u cijeloj prošloj godini.

ŠIBENIK - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić ocijenio je danas u Šibeniku, gdje ta stranka u koaliciji "Danica" izlazi na izbore sa SDP-om, HNS-om i LS-om, da su izborne pripreme obavljene uspješno te da će HSS u cijeloj Hrvatskoj nakon 15. svibnja imati veći broj vijećnika u predstavničkim tijelima. Dodao je da HSS u 18 hrvatskih županija na izborima koalira sa SDP-om i drugim strankama, u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj županiji izlazi samostalno, a u Istri s HNS-om, HSLS-om i LS-om. Ocijenio je da će odziv birača biti vrlo nizak, možda čak manji i od 50 posto, te da je "politička greška što se već sada na izborima nije primijenio model izravna biranja župana, gradonačelnika i općinskih načelnika".

OSIJEK - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio da su lokalni izbori važniji i od predsjedničkih i od parlamentarnih jer se na njima testira koliko hrvatski građani vjeruju u učinkovitost jedinica lokalne samouprave. Uloga gradonačelnika važnija je od predsjedničke, premijerske ili predsjednika stranaka jer se, kako je rekao, na državnoj razini mogu donijeti najbolji zakoni, ali ako se u gradovima ne stvori dobra infrastrukturna i ostala podloga, kapital neće dolaziti. Također, dodao je Čehok, lokalni će izbori biti i svojevrstan ispit što hrvatski građani misle o HDZ-ovu putu prema europskim integracijama.

ZAGREB - Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Tatjana Holjevac danas je predstavila svoju izbornu listu i program na središnjem izbornom skupu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Pozivajući građane da izađu na izbore i tako "postanu njezin koalicijski partner", Holjevac je poručila da "ne nudi mandat-projekte, nego rješenja za goruće probleme grada i časno obiteljsko ime". Na nezavisnoj listi br. 16 koju Holjevac predvodi, našli su se i košarkaški trener Nikola Plečaš, violinist Vladimir First, glumac Dean Mileta te pjevač Sandi Cenov.

KUMROVEC - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred Augustinčićeva spomenika Josipu Brozu Titu, u Kumrovcu je danas obilježena 25. obljetnica njegove smrti. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Krešimir Piškulić kazao je pred obnovljenim spomenikom Brozu, oštećenim potkraj prosinca prošle godone u podmetnutoj eksploziji, da se "spomenici mogu rušiti, ali da se ne može srušiti djelo druga Tita". Osvrnuvši se na izjave objavljene ovih dana u domaćim medijima da su se u hrvatskoj vodila dva domovinska rata, Piškulić je kazao da se nisu vodila dva domovinska rata, nego dva antifašistička. Dodao je da je prvi bio narodnooslobodilački, a drugi domovinski.

ZAGREB - Nezadovoljni jučer dodijeljenim godišnjim nagradama te djelovanjem Hrvatskoga novinarskog društva (HND) danas je iz HND-a istupilo 18 novinara i urednika RTL Televizije. U pismu poslanu HND-u i medijima 18 novinara i urednika hrvatskog RTL-a ističe da iz članstva istupaju "ogorčeni skandalom pri dodjeli nagrada HND-a 'najboljim' novinarima u 2004." Novinari i urednici RTL-a ocijenjuju da izbor pojedinih laureata u ovoj i proteklim godinama pokazuje da nema objektivnih kriterija kojima bi se jamčio izbor najboljih radova novinara koji to zaslužuju radom i osobnim integritetom. Dodaju da sastav Odbora za dodjele nagrada, ali i najviših tijela HND-a, očito dokazuje da je riječ o krugu osoba koje zastupaju samo sebi znane interese te da kao novinari ne vide svrhu takve cehovske udruge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙