FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolja priprema turističkih mjesta srednje Dalmacije nego lani

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Turistička mjesta trisrednjodalmatinske županije za ovu su se turističku sezonu, poocjenama direktora županijskih turističkih zajednica, pripremila boljenego lani, više je novih kvalitetnih turističkih sadržaja i proizvoda,raste broj kreveta u pansionima i malim obiteljskim hotelima, aliproblem je i dalje nedostatak hotela visoke kategorije teneorganiziranost prodaje privatnog smještaja.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Turistička mjesta tri srednjodalmatinske županije za ovu su se turističku sezonu, po ocjenama direktora županijskih turističkih zajednica, pripremila bolje nego lani, više je novih kvalitetnih turističkih sadržaja i proizvoda, raste broj kreveta u pansionima i malim obiteljskim hotelima, ali problem je i dalje nedostatak hotela visoke kategorije te neorganiziranost prodaje privatnog smještaja.

U sve te tri županije (Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska) slijedom bolje pripremljenosti i uređenosti turističkih mjesta povezanih s novim ulaganjima u ponudu očekuju i dobru ovogodišnju turističku sezonu. Tome je naznaku, kažu, već dao i odličan, u prosjeku 10 posto bolji nego lani, prvosvibanjski posjet gostiju, posebno inozemnih grupa.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Mili Razović dalji porast turističkog prometa očekuje i do kraja svibnja, u lipnju te kroz ljeto, što povezuje i s autocestom, koju drži najvažnijim novim turističkim adutom za cijelu Dalmaciju.

Veseli, kaže, i ovogodišnja najava dolaska više od 200 velikih turističkih brodova ("crusera") u splitsku luku. Boljoj sezoni pridonijet će i oko 1.500 novih kvalitetnih kreveta u privatnim pansionima i malim hotelima, novi proizvodi, poput aktivnog odmora uz rijeku Cetinu, biciklističke i pješačke staze.

U privatnom smještaju, unatoč blagom napretku, u toj županiji ima još dosta problema, jer osim 110 tisuća kategoriziranih i registriranih kreveta ima još 10 do 20 tisuća neregistriranih. Rješenje jednim dijelom vidi u novom paušalu za boravišnu pristojbu za privatne iznajmljivače, ali bi još bolje bilo kada bi taj smještaj ušao u neki oblik organizirane prodaje. Time bi se, drži Razović, više smanjila siva ekonomija u tom segmentu, koja je po njegovim riječima, najprisutnija upravo u toj županiji.

Slične probleme, ali u nešto manjem obimu ima i Zadarska županija, pri čemu direktor županijske turističke zajednice Ivo Dunatov također ističe nedostatak kvalitetnih smještajnih hotelskih kapaciteta. To ne može nadomjestiti primjetan rast kreveta u malim hotelima, kao ni oko 50 tisuća kreveta u privatnom smještaju.

Turistička mjesta su uređenija nego lani, no dodaje da bi bilo dobro kada bi se nudilo više proizvoda, osim nautičkog turizma, koji vode većem doživljaju gostiju.

Šibensko-kninska županija je pak po riječima direktora županijske turističke zajednice Šime Vlašića ove godine puno više učinila na pripremi sezone nego lani, pri čemu ističe nove turističke proizvode te smještajne kapacitete.

Na otočiću Krapnju goste će dočekati novi mali hotel, koji će osim 50-ak kreveta gostima ponuditi i ronilački centar. Izdvaja i ovogodišnji bogat program obilježavanja 50 godina turizma u Vodicama, te brojne novosti u gradu Šibeniku.

Najproblematičnim ipak drži još uvijek neobnovljenih 850 kreveta u Primoštenu (u hotelima Raduča i Marina Lučica), čiji je vlasnik mađarska tvrtka Diamant Marina.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙