FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tilija o problemu uplate za kupnju Dalmacije Dugi Rat

SPLIT,14. travnja 2005.(Hina) - Zagrebačka tvrtka Tilija, koja je nanatječaju dala najbolju ponudu za kupnju dugoratske "Dalmacije",zatražila je i dobila odgodu plaćanja ugovorenog iznosa do završetkastečajnog postupka u oba kupljena dijela metalurške cjeline tvorniceDalmacija, tvrdi Milan Perkovac, odgovorna osoba Tilije.
SPLIT,14. travnja 2005.(Hina) - Zagrebačka tvrtka Tilija, koja je na natječaju dala najbolju ponudu za kupnju dugoratske "Dalmacije", zatražila je i dobila odgodu plaćanja ugovorenog iznosa do završetka stečajnog postupka u oba kupljena dijela metalurške cjeline tvornice Dalmacija, tvrdi Milan Perkovac, odgovorna osoba Tilije.

Podsjetio je da su se nad cjelinom tvornice vodila dva odvojena stečajna postupka, pri čemu je u jednom dijelu stečaj dovršen, a u drugom još traje žalbeni postupak.

Čim se to dovrši Tilija će uplatiti ugovorenu cijenu od 10,6 milijuna eura i započeti s planiranim projektom izgradnje turističkih sadržaja, istaknuo je Pokrovac.

Smatra da sve to predugo traje, naglasivši i da je Tilija Trgovačkom sudu u Splitu poslala već tri požurnice. No, ipak očekuje da će se sve vrlo brzo riješiti.

Naime, prema kupoprodajnom ugovoru Tilija je do 31. ožujka bila obvezna uplatiti 10,6 milijuna eura za kupnju dugoratske tvornice Dalmacija u stečaju, a u splitskom se Trgovačkom sudu doznaje da Tilija nije ispunila ugovorene obveze i uplatila novac.

Odbor vjerovnika dugoratske tvornice u stečaju odlučio je da se kupoprodajni ugovor s Tilijom, koja je uplatila milijun kuna jamčevine, ipak ne raskine.

Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević smatra, međutim, kako je takva odluka "klasično pogodavanje tvrtki koja očito lovi u mutnom".

Rekao je i da sumnja da će Tilija uplatiti novac, kojim su se trebala podmiriti potraživanja 500-injak bivših radnika, te je pozvao policiju i USKOK da zbog, kako tvrdi, brojnih nepravilnosti i kršenja zakona, obave nadzor rada Trgovačkog suda u Splitu.

Podsjetio je i kako je sud već jednom pogodovao Tiliji odlukom da se odgodi potpisivanje ugovora.

Osim bivših radnika koji potražuju još oko 42 milijuna kuna, najveći su vjerovnici Dalmacije državne ustanove i fondovi te HEP koji ukupno potražuju oko 100 milijuna kuna. Samo na HEP odnosi se 68 milijuna kuna.

Radnicima je za dio plaća i otpremnina početkom prošle godine isplaćeno oko 16 milijuna kuna u nultom isplatnom redu, i to iz pozajmice Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Tilija je metaluršku cjelinu tvornice ferolegura kupila u petom krugu nadmetanja na Trgovačkom sudu u Splitu, pobijedivši londonsku tvrtku "Alucorp", koja je odustala kod cijene od 10,5 milijuna eura. Ugovorom se obvezala na zapošljavanje 203 bivša radnika, a na prostoru tvornice kani podići turističke objekte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙