FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspektorat: utvrđene nepravilnosti kod prometa mesa iz Brazila

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Gospodarski inspektori Državnoginspektorata (DI) obavili su 158 inspekcijskih nadzora govedineuvezene iz Brazila (u prodavaonicama na malo, objektima veleprodaje,prerađivačkim objektima i skladištima uvoznika) te utvrdili napojedinim mjestima niz nepravilnosti koje se, kako se navodi upriopćenju, ne odnose na rok valjanosti u smislu higijenskeispravnosti s obzirom na mišljenje resornog Ministarstva.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Gospodarski inspektori Državnog inspektorata (DI) obavili su 158 inspekcijskih nadzora govedine uvezene iz Brazila (u prodavaonicama na malo, objektima veleprodaje, prerađivačkim objektima i skladištima uvoznika) te utvrdili na pojedinim mjestima niz nepravilnosti koje se, kako se navodi u priopćenju, ne odnose na rok valjanosti u smislu higijenske ispravnosti s obzirom na mišljenje resornog Ministarstva.

Udruga za uzgoj i tov junadi "Baby beef" upozorila je početkom tjedna da goveđe meso uvezeno ove godine iz Brazila nije provjereno, da se radi o mesu bez dokaza podrijetla te da je rok trajanja 120 dana iako je rok trajanja svježeg mesa 14 dana.

Iz Ministarstva poljoprivrede su, među ostalim, odgovorili da je meso deklarirano kao meso goveda (teletina, junetina, govedina), a rok trajanja kao rashlađenog mesa naznačeno je 120 dana.

Državni inspektorat u priopćenju prenosi dio tumačenja Ministarstva da "punjenja pakovine mesa u mediju inertnog plina značajno utječu na higijensku ispravnost mesa i tako omogućuje produžetak održivosti mesa i do 120 dana, pa prema tome mišljenju predmetno goveđe i juneće meso uvezeno iz Brazila može biti u prometu do 120 dana od dana pakiranja".

Iz Inspektorata ističu da su, prije izdavanja uvjerenja o kakvoći, uzorci mesa proslijeđeni ovlaštenom laboratoriju, koji je utvrdio da su nalazi uredni, specifični i karakteristični za tu vrstu i kategoriju mesa te da odgovaraju odredbama Pravilnika o kakvoći mesa.

Inspektori su na skladištima uvoznika MI "Pivac" utvrdili da je u promet stavljeno približno 55 tona svježeg goveđeg mesa iz Brazila koje DI i ovlašteni laboratorij nisu pregledali i za koje nije izdano uvjerenje o kakvoći. Inspektorat je stoga nadležnom sudu predložio mjeru oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 1,47 milijuna kuna te izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti uvoza, o čemu će odlučiti sud.

Iz Inspektorata navode i da je u prometu na malo goveđeg mesa iz Brazila kod jednog trgovca (ne navodeći kojeg) utvrđeno da se meso raspakirava i neuvjetno prodaje te da nema istaknutog roka trajanja zbog čega je zabranjen promet tim mesom i podnijet zahtjev sucu za pokretanje prekršajnog postupka.

U 17 slučajeva gospodarski su inspektori utvrdili nepotpuno deklariranje mesa - jer nije istaknut naziv osnovnog dijela trupa, niti je istaknuta neto količina upakiranog mesa.

Ukupno su podnijeta 23 zahtjeva za pokretanjem prekršajnog postupka te je zbog nepotpunog deklariranja zabranjeno raspolaganje s ukupno 18.235 kilograma mesa.

Iz Državnog inspektorata napominju kako kontinuirano provode nadzor nad mesom uvezenim iz Brazila. Također su istaknuli kako za četiri uzroka mesa analize još nisu konačne te da će Državni inspektorat i dalje pratiti uvoz toga mesa i njegov promet na našem tržištu, a prije davanja uvjerenja o kakvoći uzorke će slati na analizu u ovlaštene institucije te postupati sukladno njihovim nalazima.

Podsjećaju da je rješenje da ne postoje veterinarske i zdravstvene smetnje za uvoz svježeg rashlađenog mesa iz Brazila, u ukupnoj količini od 800 tona, izdalo Ministarstvo poljoprivrede. Prema evidencijama u Državnom inspektoratu do 10. svibnja ove godine uvezeno je ukupno 180 tona svježeg goveđeg mesa iz Brazila.

(Hina) xpp/xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙