FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede o uvozu mesa iz Brazila

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede odbaciloje danas kao "proizvoljne i nestručno utemeljene" tvrdnje Udruge zauzgoj i tov junadi "Baby beef" kako goveđe meso uvezeno ove godine izBrazila nije provjereno te da se radi o mesu bez dokaza podrijetla.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je danas kao "proizvoljne i nestručno utemeljene" tvrdnje Udruge za uzgoj i tov junadi "Baby beef" kako goveđe meso uvezeno ove godine iz Brazila nije provjereno te da se radi o mesu bez dokaza podrijetla.

Iz Ministarstva ističu kako je u ovoj godini uvezeno samo 40-tak tona goveđeg mesa iz Brazila, da je taj uvoz obavljen u skladu sa svim normama i u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, Zakonom o hrani i ostalim propisima i važećim naredbama kao i međunarodnim ugovorima (EU, WTO) te na temelju rješenja Ministarstva o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih prepreka za uvoz.

Podsjećaju da je takvim rješenjem propisano da svaka pošiljka prije stavljanja u promet mora biti pregledana na nazočnost antibiotika, teških metala, mikroorganizama, hormona, anabolika, steroida i na radioaktivnost. Tek nakon dobivanja svih laboratorijskih izvještaja o zdravstvenoj ispravnosti pošiljki uvezenog mesa, ono se stavlja u slobodan promet, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Na jučerašnje tvrdnje Udruge "Baby beef" da se navodno radi o mesu bez dokaza podrijetla i valjanih pretraga, iz Ministarstva opetuju da uvezeno meso potječe isključivo iz objekata registriranih od strane EU te da svaku pošiljku prati uredan međunarodni veterinarski certifikat o zdravstvenoj ispravnosti, koji potvrđuje ovlašteni veterinar zemlje izvoznice u skladu sa međunarodnim propisima.

Iz Brazila je u EU, po podacima Ministarstva, tijekom prošle godine uvezeno između 600 i 700 tisuća tona raznih kategorija svježeg goveđeg mesa.

Ministarstvo odbacuje i tvrdnje da uvezeno meso nije provjereno na prisustvo BSE-a (kravljeg ludila), navodeći kako prema ocjeni Znanstvenog komiteta EU u Brazilu nije dokazan ni jedan slučaj niti sumnja na BSE, niti postoje preduvjeti za pojavu bolesti jer se goveda nikada nisu hranila proteinima animalnog podrijetla.

Još jednom navode zemlje za koje pretragu na BSE, prema direktivi EU, nije potrebno provoditi - Brazil, Čile, Australija, Novi Zeland, Nova Kaledonija, Panama, Paragvaj, Salvador, Singapur, Urugvaj, Norveška i Island.

Ministarstvo napominje da je uvezeno meso deklarirano kao meso goveda (teletina, junetina, govedina), a rok trajanja kao rashlađenog mesa naznačeno je 120 dana.

Zbog zaštite domaće proizvodnje, prije svega "u cilju sprječavanja dampinških cijena mesa", Ministarstvo je, kažu, pokrenulo postupak povećanja carina za uvoz goveđeg mesa.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙