FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tekstilci s ministrom Vukelić o problemima te industrije

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - U hrvatskoj tekstilnoj, kožarskoj iobućarskoj industriji posljednjih je godina zamjetan pad proizvodnje,a manja proizvodnja posljedica je nedostatka posla, pojačanekonkurencije, ali i problema u naplati potraživanja, istaknuto je nadanašnjem skupu tekstilaca u Zelini na kojem je bio i ministargospodarstva Branko Vukelić.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - U hrvatskoj tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji posljednjih je godina zamjetan pad proizvodnje, a manja proizvodnja posljedica je nedostatka posla, pojačane konkurencije, ali i problema u naplati potraživanja, istaknuto je na današnjem skupu tekstilaca u Zelini na kojem je bio i ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Proizvodnja u tekstilnoj industriji lani je smanjena 17,7 posto, a samo u odjevnoj industriji čak za četvrtinu u odnosu na godinu prije, kazala je tajnica Udruženja tekstilne i odjevne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Mirjana Gambiroža - Jukić.

Mnoge tekstilne tvrtke planiraju manje proizvodnje jer rokovi naplate isporučene robe dosežu i do 180 dana, što je za njih naprosto neodrživo, kazala je Gambiroža Jukić na skupu održanom u povodu predstavljanja pet novih brandova zelinske tekstilne industrije "Zelinka".

Kao drugi veliki problem tekstilne industrije navodi nemogućnost zapošljavanja radnika zbog malih plaća u toj grani gospodarstva koje su, kaže, između 56 i 64 posto prosječnih plaća u prerađivačkoj industriji, pri čemu je prosječna neto satnica 12 kuna.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, nakon što je saslušao probleme tekstilaca, najavio je objavu javnih natječaja o dodjeli za ovu godinu planiranih 20 milijuna kuna poticaja za tekstilnu industriju.

Vukelić pritom naglašava da je riječ o sredstvima namijenjenim razvoju, a ne sanaciji postojećih dugova tekstilnih tvrtki.

Direktorica Zelinke Marija Loborec dometnula je kako je riječ o značajnoj podršci tekstilnoj industriji, napose jer otvaranje i vrhunsko opremanje jednog radnog mjesta u tekstilnoj industriji stoji 30 tisuća kuna.

Vlada bi se uskoro, kaže Vukelić, trebala očitovati o prijedlogu konzorcija tekstilne, kožarske i obućarske industrije o realizaciji projekta Zagrebačkih robnih kuća kao mjesta plasmana proizvoda domaće tekstilne industrije.

U objedinjavanju javnih nabava tekstilnih proizvoda na državnoj razini, Loborec vidi priliku za domaće proizvođače tekstila, dodavši da je riječ o poslu ukupne vrijednosti veće od 20 milijuna eura. Uz to, drži, razvoj tekstilne industrije usmjerit će se na, u svijetu već udomaćen, leasing rublja za turizam, zdravstvo i prehrambenu industriju te usluge pranja i glačanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙