FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush želi više nuklearnih elektrana i rafinerija u SAD-u

WASHINGTON, 28. travnja 2005. (Hina/dpa) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush izjavio je da je vrijeme da SAD počne graditi nove nuklearneelektrane i rafinerije kako bi smanjio ovisnost o inozemnim izvorimaenergije.
WASHINGTON, 28. travnja 2005. (Hina/dpa) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da je vrijeme da SAD počne graditi nove nuklearne elektrane i rafinerije kako bi smanjio ovisnost o inozemnim izvorima energije.

Bushova inicijativa trebala bi kroz Kongres "progurati" opsežan zakon o energetici a poklopila se s rekordno visokim cijenama benzina u SAD-u.

Američki predsjednik izjavio je da se američka energetska politika mora pozabaviti "temeljnim problemom" potražnje za energentima koja prekoračuje ponudu, i to ne samo u SAD-u već i u cijelom svijetu. Ključ je u inovaciji, tvrdi Bush.

"Tehnologija je ulaznica ove zemlje za veću energetsku neovisnost", izjavio je američki predsjednik u govoru pred vlasnicima malih i srednjih poduzeća u Washingtonu.

Dok bi pojačana proizvodnja u zemljama-proizvođačima mogla sniziti cijene, tehnologija će omogućiti SAD-u da uspostavi "jaču kontrolu nad našom gospodarskom sudbinom" kroz povećanje količine energije i njezinu veću dostupnost, dodao je Bush, opetujući svoju tvrdnju da je ovisnost o stranoj nafti nalik dodatnom porezu za Amerikance.

Američki predsjednik želi da SAD izgradi nove nuklearne elektrane, tvrdeći da samo 20 posto električne energije u zemlji potječe iz tog izvora.

"Zahvaljujući današnjoj tehnologiji nuklearna je energija sigurnija, čišća i učinkovitija no što je ikad bila i mi je trebamo više u Americi", ustvrdio je Bush.

"Regulatorna neizvjesnost" glavni je razlog što u SAD-u nije naručena gradnja nove nuklearne elektrane još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća dok je, primjerice, Francuska u tom razdoblju sagradila 58 elektrana i dobiva 78 posto električne energije upravo iz nuklearnih elektrana, napomenuo je američki predsjednik.

Bush je upozorio i da rafinerije u SAD rade gotovo punim kapacitetom i da valja graditi nove. "Kako bi potaknula proširenje postojećih kapaciteta, Agencija za zaštitu okoliša upravo pojednostavljuje propise i regulativu", naglasio je, dodajući da bi savezne države trebale poticati gradnju novih rafinerija, primjerice na mjestu zatvorenih vojnih baza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙