FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Poglavarstvo o burzi roba poljoprivrednih proizvoda

OSIJEK, 9. svibnja 2005. (Hina) - Poglavarstvo Osječko-baranjskežupanije na današnjoj je sjednici odlučilo osnovati radnu skupinu zautemeljenje robne burze poljoprivrednih proizvoda, sa sjedištem uOsijeku, a s ciljem što skorijeg zaživljavanja toga projekta.
OSIJEK, 9. svibnja 2005. (Hina) - Poglavarstvo Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici odlučilo osnovati radnu skupinu za utemeljenje robne burze poljoprivrednih proizvoda, sa sjedištem u Osijeku, a s ciljem što skorijeg zaživljavanja toga projekta.

Kako je istaknuto, prva faza bit će osnivanje društva s ograničenom odgovornošću, a da bi burza profunkcionirala potrebne su određene izmjene Zakona o trgovini, a jedan od preduvjeta za početak rada burze je i donošenje zakona o skladišnici.

Župan Krešimir Bubalo ocijenio je kako će se osnivanjem robne burze u ovoj grani gospodarstva dobiti mjesto susreta ponude i potražnje, što će proizvođačima omogućiti da lakše planiraju svoje aktivnosti, a omogućit će se i jasnije određivanje tržnih viškova.

Član Poglavarstva i ravnatelj Hrvatske agencije za hranu (HAH) Boris Antunović kazao je kako će ovo biti prva burza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj te uz burzu u Budimpešti, jedna od rijetkih na ovome području Europe. Ocijenio je kako je projekt robne burze veliki korak u oživljavanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji treba pomoći da hrana bude kvalitetnija i jeftinija.

U studiji o pokretanju robne burze poljoprivrednih proizvoda, koju su izradili stručnjaci osječkoga i zagrebačkog Sveučilišta, uz ostalo, navodi se kako burza može biti generator osuvremenjivanja tržišnog sustava poljoprivrednih proizvoda i njegova približavanja svjetskih trendovima te značajno mjesto cirkulacije kapitala, čime će se pridonijeti povećanju opće likvidnosti u hrvatskome gospodarstvu.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙