FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin i Bush na Crvenom trgu jedinstveno i prijateljski

MOSKVA/ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Srdačnim, toplim pozdravimana moskovskom Crvenom trgu ruski predsjednik Vladimir Putin i američkimu kolega George W. Bush na proslavi 60. obljetnice pobjede nadfašizmom u Europi ostavili su po strani političke razmirice zbogameričkih kritika ruskome tipu demokracije, javljaju mediji.
MOSKVA/ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Srdačnim, toplim pozdravima na moskovskom Crvenom trgu ruski predsjednik Vladimir Putin i američki mu kolega George W. Bush na proslavi 60. obljetnice pobjede nad fašizmom u Europi ostavili su po strani političke razmirice zbog američkih kritika ruskome tipu demokracije, javljaju mediji.

"Govor tijela između Busha i Putina bio je jasno srdačan", piše Reuters povlačeći paralelu sa suzdržanim susretom što ga je Putin priredio ukrajinskome Viktoru Juščenku, prozapadnom predsjedniku koji je lanjskom izbornom pobjedom nad proruskim kandidatom izmaknuo Ukrajinu iz zone ruske kontrole.

Reuters piše i da je svečana parada u Moskvi pružila Putinu rijetku prigodu za demonstraciju ponosa i gordosti nakon narušenih veza s Washingtonom koji je kritizirao manjkavosti ruske demokracije.

U govoru je zato Putin istaknuo da svijet duguje "golemu zahvalnost" Rusima za gotovo 27 milijuna sovjetskih građana koji su životom platili borbu protiv nacizma davši do znanja da se Rusija ne treba ispričavati nikomu, pa ni baltičkim zemljama.

U subotu, za posjeta Latviji Bush je kritizirao prošlost komunizma kazavši kako "priznaje da je na Zapadu kraj II. svjetskog rata značio mir ali Baltiku je donio okupaciju i komunističku tlaku", a rusku ispriku zatražile su i Latvija, Litva i Estonija, podsjeća Earthtimes.org.

Među kritičarima bio je i poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski koji je kazao u subotu da ruski trijumf nije imao jednako značenje za sve narode i podsjetio na doba staljinizma i gubitak neovisnosti za mnoge, među kojima i za Poljake.

U intervjuu za CBS TV Putin nije Bushu ostao dužan kazavši "Vi najprije birate elektore, a onda oni glasaju za predsjedničke kandidate. U Rusiji predsjednika bira izravno cijeli narod. To bi moglo biti demokratičnije", rekao je Putin i podsjetio na predsjedničke izbore 2000. (prve na kojima je pobijedio Bush) kada je odluku o pobjedniku donio Vrhovni sud.

Američka agencija Associated Press ističe naglašeno javno isticanje prijateljstva Bush - Putin te napominje da je Putin sjedište tik uz sebe rezervirao za Busha nazivajući ga "posebno važnim" gostom.

Dodaje i da je Bush ostao rame uz rame s Putinom dok su državnici polagali cvijeće na Grob neznanog junaka u sjećanje na pobjedu.

Dok su čak i njemački kancelar Gerhard Schroeder i japanski premijer Junichiro Koizumi, predstavnici poraženih zemalja prisustvovali ceremoniji, bojkotirali su je predsjednici dviju baltičkih zemalja i prozapadni gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili koji je time prosvjedovao protiv odluke da se dvije bivše vojne baze u kojima je još 3.000 ruskih vojnika na gruzijskom tlu ne zatvore

Američki AP podsjeća da su Bush i Putin u nedjelju navečer u Putinovoj dači pokušavali svijetu odaslati sliku sretnijih vremena pričajući viceve i razmjenjujući pohvale te je Bush čak čestitao Putinu na u Americi osporavanom govoru o stanju nacije u kojemu je ruski lider prošlog mjeseca rekao da je rušenje SSSR-a bila najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća.

Zauzvrat, podsjeća agencija, Rusiji se vjerojatno neće svidjeti ono što će se dogoditi na završetku Busheve turneje u Gruziji, prvoj bivšoj sovjetskoj republici koja je izišla iz zone ruskog utjecaja pobjedom prozapadnog predsjednika Saakašvilija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙