FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Česi vojnom paradom obilježavaju Dan pobjede

PRAG, 8. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Više od 1100 ratnih veterana prošloje u nedjelju Pragom u obnovljenim tenkovima, džipovima i na bijelimkonjima i tako obilježilo 60. godišnjicu završetka Drugog svjetakograta.
PRAG, 8. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Više od 1100 ratnih veterana prošlo je u nedjelju Pragom u obnovljenim tenkovima, džipovima i na bijelim konjima i tako obilježilo 60. godišnjicu završetka Drugog svjetakog rata.

Ta je parada samo jedna od desetaka proslava diljem Češke i Slovačke koje je prije šezdeset godina od nacista oslobodila Crvena armija koja je s istoka umarširala u tadašnju Čehoslovačku.

Nedjeljna praška parada za Dan pobjede najveća još od komunističkih vremena. U subotu je na ulicama Praga odigrana predstava u kojoj su oživljene krvave ulične borbe nacista i čeških boraca za slobodu, uz starinske tramvaje i puno lažne krvi. Gledatelji su tako pozdravili 400 sudionika pobjedničke borbe pokreta otpora za zgradu češkoga radija.

Drugom je paradom obilježen oslobodilački dolazak Amerikanaca u zapadnočeški grad Plzen i u jednome obližnjem mjestu otkriven spomenik američkom generalu Georgeu Pattonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙