FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 9. svibnja

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije zatelekomunikacije na svojoj će sjednici odlučivati o raspisivanjunatječaja za četvrtog mobilnog (GSM) operatera u Hrvatskoj. Premaranijim najavama predsjednika Vijeća Agencije Gašpera Gaćine, za tajje natječaj praktički i tehnički već sve spremno. Pomoćnik ministramora, turizma, prometa i razvitka Darko Dvornik krajem travnja je uvezi toga kazao da će zainteresirani investitori za ulazak u taj posaomoći računati na dobivanje koncesije druge generacije mobilnetelefonije (GSM-DCS/1800). Ta je koncesija, naime, ostala slobodnanakon prošlogodišnjih natječaja, kada su operaterima T-Mobileu iVIPnetu dodijeljene UMTS koncesije (treće generacije mobilnetelefonije), te nakon što je odabran treći operater mobilnetelefonije, tvrtka Tele2, koja je dobila kombiniranu GSM/UMTSkoncesiju. Cijena za koncesiju druge generacije mobilne telefonije nanacionalnoj razini je 105 milijuna kuna, s rokom važenja od 20 godina.(Jurišićeva 13 u 12 sati)
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na svojoj će sjednici odlučivati o raspisivanju natječaja za četvrtog mobilnog (GSM) operatera u Hrvatskoj. Prema ranijim najavama predsjednika Vijeća Agencije Gašpera Gaćine, za taj je natječaj praktički i tehnički već sve spremno. Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Darko Dvornik krajem travnja je u vezi toga kazao da će zainteresirani investitori za ulazak u taj posao moći računati na dobivanje koncesije druge generacije mobilne telefonije (GSM-DCS/1800). Ta je koncesija, naime, ostala slobodna nakon prošlogodišnjih natječaja, kada su operaterima T-Mobileu i VIPnetu dodijeljene UMTS koncesije (treće generacije mobilne telefonije), te nakon što je odabran treći operater mobilne telefonije, tvrtka Tele2, koja je dobila kombiniranu GSM/UMTS koncesiju. Cijena za koncesiju druge generacije mobilne telefonije na nacionalnoj razini je 105 milijuna kuna, s rokom važenja od 20 godina. (Jurišićeva 13 u 12 sati)

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju bit će otvorene ponude za kupnju hotelskih tvrtki Hotelsko-turističkog poduzeća (HTP) Korčula i splitskog društva Adriatic, u čijem je vlasništvu Hotel Marjan. Početna cijena za 310.185 dionica HTP-a Korčula iznosi 93,05 milijuna kuna, a uz uobičajene uvjete, HFP će posebno cijeniti spremnost da ponuditelj "priloži pismo namjere ili drugi dokument kojim će se jamčiti da će Društvo biti uvršteno u neki od uglednih svjetskih hotelskih lanaca". Uključenje u ugledni hotelski lanac očekuje se i za splitski Adriatic, za čijih 296.417 dionica početna cijena iznosi 57,5 milijuna kuna. Adriatic je vlasnik splitskog hotela Marjan sa 106 soba i pet apartmana te odvojenim hotelskim neboderom sa 220 soba, koji su trenutno van funkcije. HFP od ponuditelja očekuje i da će u naredne dvije godine u Adriatic uložiti minimalno 51,8 milijuna kuna, a kao poseban uvjet navodi se preuzimanje svih obveza društva (HFP u 14 sati).

BEOGRAD - Na 49. međunarodnom sajmu Tehnika i tehnička dostignuća, koji se otvara u Beogradu, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) sudjelovat će deset hrvatskih obrtnika, a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) 11 hrvatskih tvrtki. Izložbeni prostor HGK veličine je 350 četvornih metara, a izlažu tvrtke Končar Elektroindustrija, Metal-elektro, Centrometal, Elektroda itd. Na površini od 73 četvornih metara svoje proizvode predstavit će hrvatski obrtnici koji se bave proizvodnjom strojeva i opreme, antena i antenskih sustava, obradom metala, proizvodnjom proizvoda od nehrđajućeg čelika i inoxa, opreme za ugostiteljstvo i interijere te proizvodnjom opreme za automatizaciju i tehnike mjerenja. Sajam u Beogradu traje do 13. svibnja uz sudjelovanje 1.100 izlagača iz 42 zemlje.

ZAGREB - Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u ožujku ove godine u Hrvatskoj je iznosila 383,1 milijuna kuna, što je za 3,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Od toga je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila 262,06 milijuna kuna ili 68,4 posto, a bila je za 10 posto manja nego u ožujku lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosio 121,08 milijuna kuna, što predstavlja povećanje za 13,1 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Statistički podaci pokazuju da u strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u ožujku najveći udio, od 32,4 posto, čine grubo obrađena drva. Slijede sirovo kravlje mlijeko, sa udjelom od 24,7 posto, žive svinje s udjelom u ukupnoj prodaji i otkupu od 11,8 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙