FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvorena birališta u Srednjoafričkoj Republici

BANGUI, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Birališta u drugom krugupredsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srednjoafričkoj Republici, odkojih mnogi očekuju da će prekinuti desetljeća političke nestabilnostiu zemlji, zatvorena su u nedjelju u 16 sati po lokalnom vremenu (17 posrednjoeuropskom).
BANGUI, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Birališta u drugom krugu predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srednjoafričkoj Republici, od kojih mnogi očekuju da će prekinuti desetljeća političke nestabilnosti u zemlji, zatvorena su u nedjelju u 16 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjoeuropskom).

Pravo glasa imalo je 1.5 od ukupno 3.6 milijuna stanovnika Srednjoafričke Republike. Oni su u nedjelju odlučivali tko će od dvojice kandidata, pobjednika u prvom krugu, postati novim demokratskim predsjednikom države.

Dosadašnji vojni vladar Francois Bozize, koji se na vlast uspeo državnim udarom u ožujku 2003. godine, u prvom je krugu osvojio 43 posto glasova, a njegov protukandidat, bivši premijer Martin Ziguele, 23 posto.

Otkako je stekla neovisnost od Francuske 1960. godine, Srednjoafrička Republika je iskusila devet vojnih udara i pobuna, koje su najčešće pokretali nezadovoljni vojnici, gnjevni zbog slabe ili još ćešće nikakve plaće. Iako se radi o zemlji bogatoj zlatom, dijamantima i mineralnima, njezine vlade nikako ne uspjevaju iskorjeniti kronično siromaštvo i redovito isplaćivati plaće vojnicima i javnim službenicima.

Iako je došao na vlast vojnim udarom, Bozize je uspio očuvati mir u zemlji, primiriti vojsku i formirati vladu nacionalnog jedinstva. Mnogi mu stanovnici priznaju te zasluge pa se i očekuje njegova pobjeda na predsjedničkim izborima.

Birači su u nedjelju također odlučivali i o još 85 upražnjenih zastupničkih mjesta državnom parlamentu, od ukupno 105. Rezultati izbora očekuju se za desetak dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙