FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Govorom predsjednika Mesića otvoreni Dani EU

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Odlučivanje za Europsku uniju (EU)nije izbor između nacionalnih elita i europskih interesa niti izmeđuheroja i Europe već izbor za budućnost, poručio je u četvrtak uZagrebu predsjednik Republike Stipe Mesić na otvorenju manifestacije"Dani Europe" u sklopu Europskog tjedna.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Odlučivanje za Europsku uniju (EU) nije izbor između nacionalnih elita i europskih interesa niti između heroja i Europe već izbor za budućnost, poručio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Republike Stipe Mesić na otvorenju manifestacije "Dani Europe" u sklopu Europskog tjedna.

U govoru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu pred studentima i veleposlanicima država članica EU, Mesić je kazao da Hrvatska u Europu ne smije ući s "hipotekama" i "zabludama" proizišlima iz potcjenjivanja ili precjenjivanja vlastitih vrijednosti.

Nemaju pravo oni "koji tvrde da treba birati između nacionalnih elita i europskih interesa", jer "upravo bez europskih standarda takve privilegirane elite štite i proširuju vlastite vile, kapitale i privilegije", rekao je Mesić.

Naglasio je da posebno nemaju pravo oni koji tvrde da treba birati između "heroja" i Europe jer upravo takvi nude "slike prošlosti , mržnje, izolacije i ratova, umjesto rasprava o gospodarstvu, znanju".

Na naknadno novinarsko pitanje je li govoreći o heroju mislio na odbjegloga generala Antu Gotovinu čije je neizručenje izvazvalo odgodu početka pregovora s EU, Mesić je odgovorio da je pod time mislio na one koji hrvatsku sudbinu žele vezati uz pojedine osobe.

Moramo strahovati da se ne vratimo u prošlost, a ne strahovati od budućnosti, rekao je u govoru Mesić ustvrdivši da strah od Europe šire privilegirane skupine iz vlastitih interesa koje mogu bolje ostvarivati u izolaciji, nego u integraciji i pritom podsjetio na divlju privatizaciju 90-ih "najveću pljačku stoljeća (...) izvršenu u vrijeme izolacije".

Ne valja misliti ni da je "Hrvatska neostvareni raj", rekao je Mesić rabeći poznatu sintagmu sira i vrhnja kojom protivnici integracije plaše narod baukom Europe te je pozdravljen burnim pljeskom studentske populacije, poručio da u "Europi ima i sira i vrhnja i mesa".

Hrvatski put u EU mora ići i preko zaštite manjina jer će Hrvatska biti manjina u EU u kojoj jednostavno "nema većinskog naroda", te brigom za dobrobit susjeda što je preduvjet suradnje.

Hrvatska se mora boriti za reforme, ne za datume, smatra Mesić koji je kasnije, odgovarajući na novinarska pitanja, ponovio da ne treba biti opterećen odgodom početka pregovora s EU.

Na pitanje bi li trebalo glasovati o povjerenju Vladi zbog neuspjeha u otvaranju pregovora odgovorio je kako ne misli da je to razlog za postavljanje pitanje o opstanku Vlade, o čemu uostalom odlučuje Sabor, ali on osobno ne strahuje za hrvatski put u EU: "Ne, Hrvatska sigurno ide u Europu".

Dvodnevna manifestacija "Dani EU" projekt je Hrvatske studentske asocijacije koji podržava Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a ove se godine održava pod sloganom "Znanjem protiv predrasuda" i teži informirati i obrazovati studente o EU.

Na Ekonomskom fakultetu MVPEI je postavio štand europskih integracija te promotivne štandove država članica EU, a organizirana su i predavanja sveučilišnih profesora, stručnjaka i gostiju posvećena Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙