FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15.30 sati:
ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15.30 sati:

EL SHATT

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u nedjelju je na hrvatskom groblju na mjestu nekadašnjeg izbjegličkog logora El Shatt u Egiptu, u ime Republike Hrvatske položio vijenac na spomenik Majke Dalmatinke i odao počast preminulim izbjeglicama pokopanim na tom groblju.

"U ime Republike Hrvatske, Domovine koja ne zaboravlja, odao sam počast svima koji počivaju na ovom groblju pod pijeskom Sinaja", kazao je Mesić, podsjećajući da je oko 30.000 hrvatskih izbjeglica tijekom Drugog svjetskog rata na Sinaju tražilo "spas od nacističkih okupatora".

Uz zvuke hrvatske i egipatske himne vijenac na spomenik položio je u ime Arapske Republike Egipat guverner Sueza Seif El Din Galal, a molitve su izrekli fra. Tomislav Duka i protojerej Marinko Juretić.

Polaganjem vijenca Mesić je završio svoj dvodnevni posjet Egiptu, tijekom kojeg se sastao i s egipatskim premijerom Ahmedom Muhamadom Nazifom.

RIM

Na kraju svečanosti mise ustoličenja za Benedikta XVI. u nedjelju na Trgu svetog Petra, novi Papa je u bijelom terenskom vozilu prošao među hodočasnicima i blagoslovio vjernike, dok su istodobno svečano zvonila zvona na bazilici svetog Petra.

Novi papa Benedikt XVI. će, čini se, nastaviti tradiciju Ivana Pavla II. da iz papamobila pozdravlja hodočasnike. Bijelo terensko vozilo je zatim s Papom ušlo u Vatikan.

Pozdravom novog Pape završena je svečanost na Trgu svetog Petra. Benedikt XVI. je zatim u Vatikanu, u bazilici svetog Petra, primio državne delegacije, među kojim i hrvatsku na čelu s predsjednikom Sabora, Vladimirom Šeksom. Najprije je pozdravio njemačku delegaciju, a onda talijansku i ostalih zemalja.

BAGDAD

Irački čelnici objavit će idućih dana novu vladu u kojoj neće biti nitko iz stranke privremenog premijera Iyada Allawija, doznaje se u nedjelju iz dobro obaviještenih izvora.

"Allawi neće sudjelovati, njegova stranka neće imati ministarstva", rekao je jedan visoki dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima o formiranju vlade.

Prema njegovim riječima, novi kabinet javnosti bi trebao biti predstavljen u ponedjeljak.

Mandatar Ibrahim Jaafari kabinet mora oformiti do 7. svibnja.

QUITO

Bivši ekvadorski predsjednik Lucio Gutierrez odletio je u nedjelju u Brazil koji mu je odobrio politički azil, četiri dana nakon što ga je Kongres, potaknut masovnim prosvjedima, svrgnuo s vlasti, objavila je ekvadorska vlada.

Gutierrez je u Brazil odletio brazilskim vojnim zrakoplovom iz vojne baze La Tacunge, u blizini Quita. Odlazak iz zemlje čekao je u brazilskom veleposlanstvu u Quitu.

LOME

Predsjednički izbori koji se u nedjelju održavaju u Togu trebali bi riješiti političku krizu koja je izbila nakon smrti dugogodišnjeg vladara te zapadnoafričke zemlje, no protiču u velikom strahu od nasilja.

Oporbena koalicija šest stranaka optužuje vladajuću stranku bivšeg predsjednika Gnassingbea Eyademe, koji je umro u veljači nakon 38-godišnje vladavine, da pokušava namjestiti izbore, no uvjerena je da će pobijediti.

Koalicija je kandidirala Emmanuela Akitani-Boba (74) kao protukandidata Eyademovu sinu, Faureu Gnassingbeu (39), kojega je vojska imenovala za predsjednika nakon očeve smrti, no koji je uslijed međunarodnog pritiska pristao podnijeti ostavku i održati izbore.

Višetjedni oporbeni prosvjedi kojima je tražena odgoda izbora i krvavi sukobi između suparničkih frakcija naoružanih mačetama potaknuli su strahovanja da bi moglo doći do eksplozije nasilja, osobito ako Gnassingbe idući tjedan bude proglašen predsjednikom.

Diplomati smatraju da je to moguće, osobito bude li na izborima nepravilnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙