FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antifašistički skup na Učki u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom

UČKA,8. svibnja 2005.(Hina) - Svečana proslava 60. obljetnice pobjedenad fašizmom te 61. obljetnice ponovnog osnutka Prve istarske brigade"Vladimir Gortan" i Prve oblasne konferencije Ujedinjenog savezaantifašističke omladine Hrvatske (USAOH) za Istru i Rijeku održana jedanas na livadi ispred nekadašnjega Inina hotela na Učki.
UČKA,8. svibnja 2005.(Hina) - Svečana proslava 60. obljetnice pobjede nad fašizmom te 61. obljetnice ponovnog osnutka Prve istarske brigade "Vladimir Gortan" i Prve oblasne konferencije Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske (USAOH) za Istru i Rijeku održana je danas na livadi ispred nekadašnjega Inina hotela na Učki.

Postrojba "Vladimir Gortan" osnovana je 23. rujna 1943. u Žminju, u borbama je bila razbijena te je ponovno osnovana 1. travnja 1944. na mjestu današnje svečanosti na Učki.

Organizatori svečanosti bili su Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske i Istarske županije, a pokrovitelji te dvije županije.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Miljenko Benčić istaknuo je kako su antifašistički borci na čelu s Josipom Brozom Titom omogućili da Istra i Rijeka budu u sastavu Hrvatske. Rekavši da je današnja Hrvatska kao samostalna država utemeljena na antifašizmu, kazao je kako je potrebno izjednačiti prava u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju antifašističkih boraca iz Drugoga svjetskog rata i branitelja Domovinskog rata.

Miljenko Benčić se zauzeo za suprotstavljanje namjerama, kako je rekao, da se umanji i kriminalizira djelo Josipa Broza Tita, dodajući kako se time "ne bi trebali baviti nacionalisti jer ne mogu objektivno ocijeniti Brozovo djelo".

Upozorio je na jačanje novih oblika fašizma u Europi, spominjući pritom nedavno ponovno otvaranje tema "fojbi" u Italiji. Sadašnja vlast u Hrvatskoj trebala bi, kako je rekao, reagirati na ponovno iskazane "otvorene pretenzije talijanske iredente prema Istri.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je "negativna državna politika devedesetih godina prošlog stoljeća otvorila duboke podjele u hrvatskome narodu i pojačala međunarodnu izolaciju Hrvatske". Ustvrdio je kako i danas, ali uz trend slabljenja, ima političkih razilaženja u Hrvatskoj vezanih uz tumačenje fašizma i antifašizma, dodajući da je Hrvatska među rijetkim zemljama u kojima te rasprave još nisu dovršene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙