FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje obljetnice proboja logoraša iz jasenovačkog logora

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - U nedjelju će se na Spomen-područjuJasenovac kod spomenika "Cvijet" komemoracijom i polaganjem vijenacaobilježiti 60. obljetnica proboja logoraša iz koncentracijskog logoraJasenovac (22. travnja 1945.) u počast svim stradalima te preživjelimzatočenicima, najavila je danas na konferenciji za novinarepredsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac NatašaMataušić.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - U nedjelju će se na Spomen-području Jasenovac kod spomenika "Cvijet" komemoracijom i polaganjem vijenaca obilježiti 60. obljetnica proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac (22. travnja 1945.) u počast svim stradalima te preživjelim zatočenicima, najavila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Mataušić.

Tom prigodom nazočnima će se obratiti i predsjednik Vlade Ivo Sanader, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, bivša zatočenica Pava Molnar te predsjednik Savjeta Spomen-područja Slavko Goldstein.

Bit će također održana molitva za umrle zatočenike logora koji su bili katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovjesti, međutim zbog blagdana Pesaha neće se održati molitva za žrtve židovske vjere pa će i glavni rabin Hrvatske Kotel Da-Don doći naknadno, rekao je Goldstein.

Vijence će položiti predstavnici preživjelih zatočenika iz Republike Hrvatske, Federacije BiH, Republike Slovenije te Srbije i Crne Gore, izaslanstva hrvatske vlade, hrvatskog predsjednika, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, saveza antifašista, političkih stranaka i mnogi drugi.

Predsjednik Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Slavko Goldstein osvrnuo se na nedavnu komemoraciju jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, rekavši kako je njezin tijek bio primjeren, no da je bilo i nekih neprimjerenih reakcija.

"U nekim dijelovima nekih govora govorilo se o srpskim, romskim i židovskim žrtvama, ali ne i o hrvatskim žrtvama, osim kao antifašistima", napomenuo je Goldstein.

Podsjetio je kako se tom prigodom spominjala i brojka od 700 tisuća žrtava iz Jasenovca u određenom političkom kontekstu, a to je iznio i predsjednik RS-a Dragan Čavić u intervjuu posebnog izdanja lista "Krajiške vijesti",

"Mi to energično demantiramo", istaknuo je Slavko Goldstein, dodavši da je Čavićev intervju pun neargumentiranih tvrdnji te da pokazuje potpuno nepoznavanje te problematike.

Također smatra da je komemoracija u Donjoj Gradini bila izmanipulirana u političke svrhe, iako je najveći dio nazočnih došao odati počast žrtvama.

"Stoga smo odlučili javno odgovoriti jer definitivan broj žrtava jasenovačkog logora još nije utvrđen", kazao je Slavko Goldstein.

Rekao je i da se u stalnom postavu Jasenovačkog muzeja nalazi popis 59.188 poimenično nabrojenih žrtava, a da se njihov stvaran broj procjenjuje između 80 i 100 tisuća.

Javna ustanova Spomen-područja Jasenovac i nadalje prikuplja podatke o žrtvama jasenovačkog logora, iako vjerojatno njihov konačan broj nikada neće biti poznat, rekao je Goldstein.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙