FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Proslavljena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Svečanom akademijom u Koncertnojdvorani Vatroslava Lisinskoga proslavljena je danas 60. obljetnicapobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenje Zagreba.
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga proslavljena je danas 60. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenje Zagreba.

Pokrovitelj proslave, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prigodno je istaknuo da su antifašisti i borci Narodnooslobodilačog rata stvorili temelje samostalne hrvatske države i svrstali je na stranu pobjednika u Drugome svjetskom ratu.

Bili ste na strani na kojoj je svaki pošteni čovjek u to doba trebao biti, i to neće umanjiti pokušaj da se poraženi rehabilitiraju u pobjednike, rekao je Mesić.

Osudio je pokušaje revidiranja povijesti, ističući da je tvrdnja kako je tzv. Nezavisna Država Hrvatska preteča suvremene hrvatske države neutemeljena laž.

"NDH nije bila nezavisna. Zasnovana na zločinu, bila je nesretna epizoda i sramota za cijeli hrvatski narod", rekao je Mesić često prekidan pljeskom nazočnih.

Hrvatska ne smije dopustiti da je itko drži taocem prošlosti, rekao je, dodajući da bi neki istaknuti pojedinci s hrvatske političke scene, pa i neki iz Hrvatskoga sabora trebali pročitati udžbenike iz povijesti.

Predsjednik Mesić usprotivio se pokušajima da se vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Josip Broz Tito proglasi zločincem, ističući kako Hrvatska to ne smije dopustiti.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Krešimir Piškulić rekao je da je Hrvatska s obzirom na svoju veličinu razvila najveći pokret otpora fašizmu i nacizmu u Europi s 200 tisuća boraca.

Podupro je jasna antifašistička stajališta predsjednika Mesića i hrvatske Vlade premijera Ive Sanadera te što je u Hrvatskome saboru donesena Deklaracija o antifašizmu. Odluke ZAVNOH-a o stvaranju Federalne države Hrvatske temelj su današnje hrvatske države, a te su vrijednosti u Domovinskom ratu obranili i hrvatski branitelji, rekao je Krešimir Piškulić. Osudio je umanjivanje zločina koje su počinili pripadnici ustaškog i četničkog pokreta.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je kako je u Deklaraciji o antifašizmu izražena opredijeljenost za demokraciju, snošljivost i solidarnost, te da se suprotstavlja svakom obliku ekstremizma i radikalizma. Zauzeo se za poštivanje svih žrtava, i jasenovačkog logora i žrtava na Bleiburgu i Križnome putu.

Na skupu je pročitan i brzojav premijera Ive Sanadera, a nazočnima je govorila i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

U ime Vlade, na skupu je bila ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, saborski zastupnici, članovi Vlade, predstavnici političkih stranaka, diplomatskog zbora, kulturnoznanstvenih institucija, sudbene vlasti i drugi.

U foajeu Koncertne dvorane otvorena je danas izložba "Fotografski zapisi hrvatskog antifašističkog pokreta 1951.-1945." koju će posjetitelji moći razgledati do 14. svibnja.

Tragom najava da će se mijenjati definicija zapovjedne odgovornosti, odgovarajući na novinarski upit što bi to moglo značiti za slučaj generala Gotovine i ostale haaške optuženike iz Hrvatske, hrvatski predsjednik je rekao: "Mi samo želimo da se utvrdi istina, i ako to ide prema istini, ja ću biti zadovoljan."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙