FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren sporni muzej suvremene umjetnosti arhitekta Gehryja

BERLIN, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Muzej suvremene umjetnostiameričkog arhitekta Franka O. Gehryja otvorio je u subotu svoja vratau gradiću Herfordu u Vestfaliji (na zapadu Njemačke), nakon pet godinagradnje i prijepora zbog, kako neki misle, pretjeranih troškova.
BERLIN, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Muzej suvremene umjetnosti američkog arhitekta Franka O. Gehryja otvorio je u subotu svoja vrata u gradiću Herfordu u Vestfaliji (na zapadu Njemačke), nakon pet godina gradnje i prijepora zbog, kako neki misle, pretjeranih troškova.

Muzej neobično podsjeća na španjolski muzej Guggenheim istog autora u Bilbau, a otvoren je u nazočnosti arhitekta i regionalnog ministra gospodarstva Wolfganga Clementa.

MARTA (kratica od pokućstvo, umjetnost i okoliš) između Dortmunda i Hannovera izgleda poput isprepletenih valova od žute vatrostalne opeke ispresijecanih čeličnim pločama u čijem je središtu dvorana visoka 22 metra, oko koje je pet galerija, s ukupnom izložbenom površinom od 2.500 četvornih metara.

Izgradnja muzeja u gradu sa samo 65.000 stanovnika izazvala je raspravu zbog golemih troškova. Predviđeni proračun gotovo se udvostručio, popevši se s 15 na 29 milijuna eura. Planira se da će godišnji rashodi muzeja iznositi tri milijuna eura.

Grad je imao "dvije mogućnosti: umrtviti se ili se okrenuti k budućnosti", rekao je Jan Hoet, umjetnički direktor novog muzeja uoči njegova otvaranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙