FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimpešta: Europsko javno mnijenje najveći izazov za ustav EU

BUDIMPEŠTA, 7. svibnja 2005. (Hina) - Europski ustav svojevrsni je"software" za operativno upravljanje kompleksnim europskim sustavom, anajveći izazov s kojim je suočena Europa u procesu njegoveratifikacije je kako uvjeriti europsko javno mnijenje da ga podupre,rečeno je u subotu u raspravi o ratifikaciji novog europskog ustava nagodišnjem sastanku predsjednika europskih parlamenata i čelnikaEuropskog parlamenta.
BUDIMPEŠTA, 7. svibnja 2005. (Hina) - Europski ustav svojevrsni je "software" za operativno upravljanje kompleksnim europskim sustavom, a najveći izazov s kojim je suočena Europa u procesu njegove ratifikacije je kako uvjeriti europsko javno mnijenje da ga podupre, rečeno je u subotu u raspravi o ratifikaciji novog europskog ustava na godišnjem sastanku predsjednika europskih parlamenata i čelnika Europskog parlamenta.

U raspravi koja je u središtu pažnje imala trenutno jednu od najaktualnijih tema unutar EU, posebice uoči skorog referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj od čijih se mogućih slabih rezultata strahuje u europskim prijestolnicama, istaknuto je u više navrata kako sam ustav ne predstavlja nešto potpuno novo, kako ga se često prikazuje, nego je riječ o poboljšanoj verziji već postojećih ugovora koja treba pomoći u izgradnji jače Europe.

Javno mnijenje često odbacuje ustav ne zbog njega samog, već zbog neslaganja s nekim aspektima konkretne politike, poput pitanja ulaska Turske i sl., čime se praktički razara osnovni mehanizam koji treba omogućiti usklađivanje ili redefiniranje konkretne europske politike na demokratski način, korištenjem mehanizama "neutralne procedure", rekao je izvještavajući o ovoj temi predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman De Croo. Po njegovim riječima, iako sam ustav ne sadrži puno novih elemenata u odnosu na ranije ugovore, način na koji ga prikazuju politički čelnici dao mu je veliko simboličko značenje, što može negativno djelovati na javno mnijenje.

De Croo se također zapitao što će biti s državama koje su ustav već ratificirale, ako ga ijedna od zemalja kojima predstoji usvajanje bude odbila.

U raspravi je istaknuta i velika uloga medija u procesu ratifikacije, s obzirom da su najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazala da prihvaćenost ustava među građanima raste s boljim poznavanjem njegova stvarnog sadržaja. U tom procesu važnu ulogu imaju i nacionalni parlamenti kao posrednici između građana i europskih institucija i važni čimbenici kreiranja javnog mnijenja koji mogu u znatnoj mjeri doprinjeti njegovoj potpori u javnosti.

Govoreći o skorom referendumu u svojoj zemlji predsjednik Zastupničkog doma nizozemskog parlamenta Frans Weisglas istaknuo je kako ne treba pretjerivati s procjenjivanjem negativnih posljedica mogućeg nizozemskog "ne" europskom ustavu. Dođe li do toga neće se desiti ništa strašno, europska suradnja će se nastaviti, rekao je Weisglas izrazivši ipak očekivanje da će odgovor biti potvrdan.

Ugovor o ustavu do sada je ratificiralo šest zemalja, a potrebno je da, referendumom ili parlamentarnom procedurom, to učini još njih 19, os čega samo u prvom semestru 2005. šest zemalja. Zabrinjavajući anketni rezultati uoči skorog francuskog referenduma, prema kojima preko 50 posto ispitanih nije podržavalo ustav, krajem travnja su nakon velike medijske mobilizacije prerasli u potporu ustavu od nešto više od 50 posto. Britanski premijer Tony Blair već je najavio da će u slučaju neuspjeha u Francuskoj i Nizozemskoj, koje glasuju u razmaku od dva dana, 29. svibnja i 1. lipnja, zaustaviti planove o održavanju referenduma. Predviđeno je inače da proces ratifikacije bude završen do listopada 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙