FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada darovala zemljište za pet poduzetničkih zona

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada darovala je državnozemljište, ukupne površine veće od 458 tisuća kvadratnih metara, tevrijednosti veće od 2,6 milijuna kuna, za poduzetničke zone u petlokalnih jedinica - gradu Prelogu, te općinama Gornji Kneginec,Jasenovac, Vrpolje i Cernik.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada darovala je državno zemljište, ukupne površine veće od 458 tisuća kvadratnih metara, te vrijednosti veće od 2,6 milijuna kuna, za poduzetničke zone u pet lokalnih jedinica - gradu Prelogu, te općinama Gornji Kneginec, Jasenovac, Vrpolje i Cernik.

Ugovore o darovanju zemljišta gradonačelniku i načelnicima općina danas je uručio premijer Ivo Sanader, koji je izrazio i zadovoljstvo dobrim dosadašnjim rezultatima Vladina programa osnivanja poduzetničkih zona.

U Hrvatskoj je trenutno oko sto poduzetničkih zona u kojima je zaposleno oko 14.000 ljudi. Vlada je prilikom donošenja programa planirala po 20 zona u svakoj županiji i Zagrebu, ali bit će ih puno više. Prema najavama iz lokalnih jedinica bit će ih oko 500, kazao je premijer.

Vladin je cilj da se u poduzetničkim zonama otvaraju proizvodne djelatnosti, poručio je Sanader, upozoravajući da su još uvijek u tim zonama više zastupljene trgovačke od proizvodnih djelatnosti.

Otvaranje novih i proširenje postojećih poduzetničkih zona Vlada podupire darovanjem zemljišta, a resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva bespovratnim sredstvima subvencionira izradu projekte dokumentacije, izgradnju infrastrukture i sl.

Proračunom za ovu godinu za izgradnju poduzetničkih zona osigurano je 90 milijuna kuna. Tome treba dodati i darivanje zemljišta, tako da su državna ulaganja u poduzetničke zone u osjetnom porastu u odnosu na prethodno razdoblje, kazao je premijer Sanader.

Za bivše Vlade, u razdoblju od 2001. do 2003., država je razvoj poduzetničkih zona sufinancirala sa 84 milijuna kuna, dok je prošle godine uloženo 55 milijuna kuna, a ove godine će se uložiti 90 milijuna, istaknuo je.

Postoji veliki interes, bolje rečeno pritisak, investitora za poduzetničke zone, naglašava načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Iznio je primjer svoje općine i poduzetničke zone na zemljištu, koje je darovano prošle godine, u kojoj rade četiri gospodarska subjekta. U zoni je zaposleno oko 300 djelatnika, do kraja godine taj broj će se udvostručiti, a u općini gotovo nema nezaposlenih, kazao je Kaniški.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙