FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljen novi operativni plan za poticanje poduzetništva

RIJEKA, 6. travnja 2005. (Hina) - Novi operativni plan za poticanjemalog i srednjeg poduzetništva, kojeg bi sutra trebala usvojiti Vlada,temelji se na ravnomjernom gospodarskom razvoju, rekao je danas uRijeci predstavljajući osnove tog plana pomoćnik ministragospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić.
RIJEKA, 6. travnja 2005. (Hina) - Novi operativni plan za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kojeg bi sutra trebala usvojiti Vlada, temelji se na ravnomjernom gospodarskom razvoju, rekao je danas u Rijeci predstavljajući osnove tog plana pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić.

Bračić je sudjelovao u radu Gospodarskog foruma o poticanju malog i srednjeg poduzetništva koji je održan u sklopu "Proljetnih međunarodnih sajmova 2005." koji su danas počeli u Rijeci.

Operativni plan izrađen je na osnovi Vladina programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva iz svibnja prošle godine.

U izgradnju infrastrukture i opremanje poduzetničkih zona ove će godine biti uloženo oko 90 milijuna kuna. Projekt financiranja poduzetničkih zona od danas se nalazi na web stranicama Ministarstva, pa jedinice lokalne i područne uprave mogu početi upućivati zahtjeve za financiranje poduzetničkih zona, rekao je Bračić.

Operativni plan izrađen je na osnovi rezultata u prošloj godini, pa će pozornost biti data povećanju zaposlenosti i proizvodnih djelatnosti koje u ukupnu gospodarstvu sudjeluju sa samo 15 do 20 posto, smanjenju uvoza, povećanju izvoza, uvođenju novih tehnologija te uvođenju sustava kvalitete.

Planira se i pokretanje projekta povezivanja malih i srednjih poduzetnika i njihove suradnje s velikim poduzetnicima te nastavak projekata kreditiranja putem jedinica lokalne samouprave.

Bračić je kazao da su i gradske uprave zainteresirane za uključivanje u projekte financiranja poduzetništva.

"Brodogradnja bi, putem većeg povezivanja s malim i srednjim poduzetništvom, trebala postati lokomotiva razvoja, a subvencije koje dobiva trebale bi se 'vratiti' malom i srednjem poduzetništvu", rekao je Bračić.

Naveo je da će se poduzetnički centri i nadalje podupirati, ali samo putem konkretnih projekata, kao i poduzetnički inkubatori putem konkretnih tehnoloških i edukativnih projekata.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je novinarima da je riječka gradska uprava još prije godinu dana iskazala zanimanje za uključivanje u financiranje poduzetništva, te je negativno ocijenio što se strategija poticaja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu donosi tek u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙