FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno iznad 51 dolar za barel

LONDON, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u petaksu na svjetskim tržištima ponovno premašile 51 dolar za barel zbogzabrinutosti tržišnih sudionika da dobavljači neće biti u stanjupodmiriti potražnju za benzinom u predstojećoj ljetnoj sezoni povećanepotrošnje u Sjevernoj Americi.
LONDON, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u petak su na svjetskim tržištima ponovno premašile 51 dolar za barel zbog zabrinutosti tržišnih sudionika da dobavljači neće biti u stanju podmiriti potražnju za benzinom u predstojećoj ljetnoj sezoni povećane potrošnje u Sjevernoj Americi.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je 52 centa, na 51,35 dolara. Na londonskom tržištu barel je poskupio 44 centa, na 51,57 dolara.

Najnovije statistike upućuju na povećanje proizvodnje OPEC-a od početka godine, tako da bi cijene nafte trebale biti pod pritiskom. Međutim, neki tržišni sudionici smatraju da još ima prostora za njihov uzlet, posebno cijena benzina, uoči ljetne sezone vožnje u SAD-u.

Čelnik američke naftne kompanije ConocoPhillips James Mulva kazao je kako cijene nafte na sadašnjoj razini nisu održive. "Ne mislim da su nužno održive cijene od 50 do 51 dolar za barel. Također mislim da nisu vjerojatne više ni cijene od 20 dolara za barel", izjavio je.

Cijene sirove nafte otprilike su 30 posto više nego u istom razdoblju lani, no trebale bi prijeći 90 dolara za barel da premaše rekordne razine zabilježene 1980-ih kad se uzme u obzir inflacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙