FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeftinija nafta podigla cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 28. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle, predvođene BASF-om i Shellom, podutjecajem zadovoljavajućih rezultata poslovanja tih kompanija isnažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu.
LONDON/FRANKFURT, 28. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, predvođene BASF-om i Shellom, pod utjecajem zadovoljavajućih rezultata poslovanja tih kompanija i snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,07 posto, na 4.792 boda. Frankfurtski DAX bio je pak na manjem gubitku, od nekih 0,2 posto, spustivši se na 4.178 bodova.

Na strani dobitnika našao se njemački kemijski koncern BASF po objavi da bi njegovi rezultati poslovanja u ovoj godini mogli biti bolji nakon što je u prvom tromjesečju njegova operativna dobit uvećana za trećinu uslijed i dalje jake potražnje za njegovim kemijskim proizvodima i plastikom.

Ojačale su i dionice naftnog diva Royal Dutch/Shella, trećeg po veličini u svijetu, budući da je izvijestio o 28-postotnom rastu dobiti u prvom tromjesečju, što je nadmašilo očekivanja tržišta. Dobrim rezultatima ponajviše je pridonijelo naglo jačanje cijena nafte, kažu u kompaniji.

No najnoviji snažan pad cijena nafte od gotovo pet posto na svjetskim tržištima pomogao je popraviti raspoloženje ulagača glede osobne potrošnje i korporativnih zarada.

Posebnu pažnju tržišta će tijekom dana posvetiti još najnovijim podacima o rastu bruto domaćeg proizvoda u SAD-u u prvom tromjesečju. Ekonomisti očekuju da će oni pokazati rast najvećeg svjetskog gospodarstva od 3,6 posto u prosjeku.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,03 posto, na 11.008 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙