FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte rastu unatoč snažnom porastu američkih interventnih zaliha

LONDON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskimnaftnim tržištima u četvrtak su snažno porasle unatoč daljnjem rastuameričkih zaliha goriva budući su tržišni sudionici više usredotočenina moguće nestašice benzina uoči početka ljetne povećane potražnje uSAD-u.
LONDON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim naftnim tržištima u četvrtak su snažno porasle unatoč daljnjem rastu američkih zaliha goriva budući su tržišni sudionici više usredotočeni na moguće nestašice benzina uoči početka ljetne povećane potražnje u SAD-u.

U takvim uvjetima barel nafte na njujorškom tržištu porastao je 57 centi, na 50,7 dolara, a tijekom jutra je dosegnuo i 50,9 dolara. U Londonu cijena barela nafte porasla je 57 centi, na 51,54 dolara.

Cijene nafte još su gotovo 13 posto niže od rekordnih 58,28 dolara zabilježenih početkom travnja uslijed robusne ponude nafte zemalja članica OPEC-a. "Ulazimo u područje gdje tržište ponovno postaje privlačno investicijskim fondovima", ocijenio je John Brady, broker pri ABN Amro banci.

Američka vlada u srijedu je objavila podatak o porastu zalih sirove nafte u proteklome tjednu za 2,6 na 327 milijuna barela, najviše od srpnja 1999. Porast zaliha, dvostruko viši nego su očekivali analitičari, 11. je u posljednjih 12 tjedana.

Zalihe benzina, pak, porasle su 2,2 milijuna barela, također više nego se očekivalo, pa ukupno iznose 213,5 milijuna odnosno 11,3 milijuna više nego godinu ranije.

Ali zabrinutosti oko zaliha motornih goriva uoči ljetne sezone vožnje koja u SAD-u počinje krajem svibnja i nadalje jačaju. "Zalihe benzina nisu dovoljne za ljeto. Unatoč mnogo sirove nafte postoje ograničenja u rafinerijskim kapacitetima. Zalihe ne rastu dovoljno brzo da bi se cijene spustile. Postoji rizik od ponovnog uzleta cijena", kazao je jedan trgovac naftom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙