FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair priprema novu vladu

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair,pobjednik parlamentarnih izbora u četvrtak, trebao bi objaviti sastavsvoje nove vlade u kojoj bi se uz iskusne uzdanice laburista našli inovi saveznici ministra financija Gordona Browna, najavljuju u petakmediji.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair, pobjednik parlamentarnih izbora u četvrtak, trebao bi objaviti sastav svoje nove vlade u kojoj bi se uz iskusne uzdanice laburista našli i novi saveznici ministra financija Gordona Browna, najavljuju u petak mediji.

Zaslužan za dobre gospodarske rezultate, odlučujuće za Blairovu pobjedu, Brown bi trebao ostati ministar financija, ocjenjuje tisak, a poziciju bi trebao zadržati i ministar vanjskih poslova Jack Straw unatoč nekim glasinama o promjenama, prenosi agencija France presse.

Prema tim glasinama vladu bi mogao napustiti ministar obrane Geoff Hoon a naslijedio bi ga ministar transporta Alistair Darling.

Komentatori drže da bi Brown mogao znatnije utjecati na sastav nove vlade i nagađaju da će se on okružiti s više svojih saveznika na poslovima državnih tajnika.

Neki čak drže da bi se u novu vladu mogao vratiti David Blunkett, bivši ministar unutarnjih poslova, bliski Blairov saveznik, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku u prosincu zbog optužaba da je intervenirao u korist bivše ljubavnice.

Agencija Reuters prenijela je najsvježije privremene rezultate, objavljene nešto prije podneva po srednjoeuropskom vremenu, koji govore da su laburisti osvojili 353 mjesta, što je više od 324 potrebnih za većinu.

Međutim, ta treća uzastopna pobjeda laburista, prva u stotinu godina, slabija je u odnosu na prethodni mandat, jer su izgubili 47 mjesta.

Konzervativci su prema privremenim rezultatima na drugome mjestu sa 196 osvojenih mandata; 33 više u odnosu na prethodni saziv, a liberalni demokrati poboljšali su rezultat s prošlih izbora osvojivši 60 mjesta, 11 više od prethodnog mandata.

Druge su stranke osvojile 12 mjesta.

U postotcima laburisti su osvojili 36,3 posto, konzervativci 33,2 posto a liberalni demokrati 22,6 posto.

Na izborima 2001. laburisti su bili znatno uvjerljiviji s 412 mjesta, dok su konzervativci imali 166, a liberalni demokrati 52 mjesta.

Službenih rezultata još nema, te analitičari procjenjuju da je odaziv na jučerašnje izbore dosegao 61 posto, a što je blagi porast u odnosu na 2001. kada je odaziv bio 59 posto, najmanje od 1918. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙