FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Mirogoju obilježeno sjećanje na žrtve Holokausta

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Središnja svečanost Dana sjećanja nažrtve holokausta (Jom Hašoa) održana je danas kasno popodne nazagrebačkom groblju Mirogoju.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Središnja svečanost Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) održana je danas kasno popodne na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Počast stradalima od fašizma odana je kratkom šutnjom i molitvom za mrtve, čitanjem dijela imena Židova iz malih zajednica u Hrvatskoj, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika "Mojsije" na Mirogoju.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus kazao je da je riječ o danu sjećanja na tragediju šest milijuna židovskih žrtava, koja je postala trauma čitavog židovstva i duboko je u svijesti svakog pojedinca i u temeljima je Izraela.

Sjećanjem uključujemo žrtve u naš svakodnevan život i iskazujemo počast i dostojanstvo ljudima kojima su krvnici oduzeli sve, čak i ime, učinili ih brojevima i sirovinom industrije smrti, kazao je Kraus.

Položeni su vijenci Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Židovske općine Zagreb, Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Savjeta za nacionalne manjine, Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj i Grada Zagreba.

"Holokaust, što znači potpuno spaljen, vrhunac je do kojeg je došao antisemitizam kad je postao temelj ideologije i politike moćne države, i dogodio se jer se mogao dogoditi", rekao je Kraus.

"Kad govorimo o holokaustu, mi govorimo o genocidu, opominjemo i pozivamo na borbu protiv zla", kazao je Kraus i ocijenio da je od Konferencije o holokaustu u Stockholmu 2000. otvorena nova stranica u tumačenju i učenju o holokaustu, jer se do tada mislilo se da je to "židovska preokupacija".

Kraus je upozorio na stalan porast antisemitizma, što se ogleda u porastu antisemitskih izgreda, primjerice čak za 50 posto u zemljama poput Kanade i Francuske. Sadašnji antisemitizam jednoznačno se povezuje s antiizraelizmom, koji je prijetnja ne samo manjim ili većim židovskim zajednicama diljem svijeta nego uništenju čitave nacionalne i državne zajednice Židova, kazao je.

Drugi svjetski rat, svršetak kojega se ove godine obilježava kao 60. obljetnica antifašističke pobjede, u Europi je preživjelo 53 tisuće židovskih logoraša, koji su prvi počeli skupljati svjedočanstva o holokaustu i nakon osnutka Izraela ondje osnovali najveći projekt sjećanja u povijesti uopće, kazao je.

Kraus se zahvalio gostima koji su se pridružili na svečanosti: predsjedniku Stipi Mesiću, potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, potpredsjedniku Sabora Luki Bebiću, zagrebačkoj gradonačelnici i dogradonačelniku Vlasti Pavić i Milanu Bandiću, predstavnicima vjerskih zajednica, političkog i kulturnog života, diplomatskog zbora i građanima Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙