FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marš živih u Auschwitzu predvodit će Ariel Sharon

AUSCHWITZ, 5. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Izraelski premijer ArielSharon doputovao je u četvrtak u Poljsku gdje će sudjelovati u Maršuživih, na ceremoniji komemoracije žrtava holokausta na mjestunekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.
AUSCHWITZ, 5. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Ariel Sharon doputovao je u četvrtak u Poljsku gdje će sudjelovati u Maršu živih, na ceremoniji komemoracije žrtava holokausta na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Tijekom jutra oko 20.000 sudionika ovogodišnjeg Marša živih posebnim je vlakovima i autobusima stiglo je na mjesto nekadašnjeg logora smrti.

Sudionici Marša živih obići će ostatke plinskih komora i krematorija, ući u logore Auschwitz i Birkenau, koji su jedan od drugoga udaljeni 3 kilometara, a zatim će se tijekom poslijepodneva okupiti na ceremoniji u znak sjećanja na žrtve logora. Na toj će ceremoniji sudjelovati preživjeli zatočenici logora, potomci žrtava, mladi iz čitavog svijeta i međunarodni dužnosnici, među kojima i poljski premijer Marek Belka i dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši zatočenik Auschwitza Eli Wiesel.

Prvi Marš živih u Auschwitzu organiziralo je izraelsko ministarstvo obrazovanja 1988., a od 1996. godine taj se godišnji skup organizira u suradnji izraelskog ministarstva i Međunarodne organizacije marša živih.

Marš živih dio je ceremonija kojima se obilježava Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta - Jom Hašoa. Izraelski parlament Knesset donio je 1951. godine odluku da se 27. nisana, po židovskome kalendaru, na dan kada je 1943. godine započeo ustanak Židova u Varšavskome getu, obilježava Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta.

U logoru Auschwitz-Birkenau, koji je tijekom godina postao svojevrsni simbol holokausta, ubijeno je više od 1.5 milijuna djece, žena i muškaraca. Velika većina žrtava bili su Židovi, ali ubijeni su i Poljaci, Romi i ratni zarobljenici.

Poljski parlament odlučio je 1947. "zauvijek sačuvati područje bivšeg koncentracijskog logora kao mjesto međunarodnog mučeništva". Nekadašnji logor upisan je 1979. na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a danas se na prostoru nekadašnjeg logora nalazi memorijalni centar koji na godinu obiđe nekoliko stotina tisuća posjetitelja.

Nacisti su u Poljskoj u razdoblju od 1939. do 1945. otvorili sedam koncentracijskih logora u kojima je bilo zatočeno 7,5 milijuna osoba. Gotovo 6,7 milijuna ljudi izgubilo je živote u tim logorima: veliki dio ubijen je u plinskim komorama, zatočenici su umirali od iscrpljenosti, gladi, bolesti, teškog rada i mučenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙