FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević u predinfarktnom stanju, proces prekinut

DEN HAAG/ZAGREB,20. travnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević ima "opasno povišen krvni tlak" pri čemu postoji"opasnost od srčanog udara", navodi se u izviješću liječnika koje je usrijedu pročitano u sudnici Haškog suda.
DEN HAAG/ZAGREB,20. travnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević ima "opasno povišen krvni tlak" pri čemu postoji "opasnost od srčanog udara", navodi se u izviješću liječnika koje je u srijedu pročitano u sudnici Haškog suda.

Unatoč najavama od utorka da će se ispitivanje svjedoka nastaviti i bez Miloševićeve nazočnosti u sudnici, odnosno da će to preuzeti njegov sudski postavljeni branitelj Steven Kay, do toga nije došlo i suđenje je prekinuto.

"U petak 16. travnja, utvrdio sam povišenje krvnog tlaka kod optuženog. U ponedjeljak se tlak opasno povisio. Kod njega postoji opasnost od srčanog udara", citirao je predsjedavajući sudac Patrick Robinson izviješće pritvorskog liječnika ICTY-a.

U izviješću se precizira da je 63-godišnjem Miloševiću terapija promijenjena te da će biti ponovno pregledan u ponedjeljak 25. travnja. Raspravno vijeće zatražilo je za petak novo izviješće o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Srbije i SRJ.

Maratonsko suđenje, započeto 12. veljače 2002., do sada je petnaestak puta prekidano zbog Miloševićevih srčanih tegoba ili gripe, no od kraja listopada 2004. kada je počeo sam voditi svoju obranu bio je u dobroj formi i iz sudnice je izbivao samo tjedan dana zbog gripe.

Tužiteljstvo je zbog toga predlagalo da se suđenje ponovno odvija pet radnih dana u tjednu, a ne tri kao sada, a vijeće je objavilo da razmatra takvu mogućnost. Milošević je po drugoj strani predlagao stanke u suđenju, kako bi se mogao odmoriti od napora koje iziskuje priprema i ispitivanje svjedoka obrane.

Najnovija zdravstvena kriza kao da potvrđuje opravdanost njegovih zahtjeva, ali i podsjeća na ranija upozorenja tužitelja Geoffreya Nicea da Milošević izmjenama terapije manipulira krvnim tlakom.

Optužen je u 66 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija, zbog svoje uloge u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu devedesetih godina u kojima je bilo više od 200 tisuća mrtvih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙