FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević opet bolestan, pokušaj nastavka procesa bez njega

DEN HAAG/ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Bolest bivšeg jugoslavenskogpredsjednika Slobodana Miloševića u utorak je spriječila nastavaknjegovog suđenja pred Haškim sudom (ICTY), a odluka sudskog vijeća dase proces ipak nastavi tužiteljevim protuispitivanjem svjedoka obraneKoste Bulatovića nije provedena zbog neslaganja svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Bolest bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u utorak je spriječila nastavak njegovog suđenja pred Haškim sudom (ICTY), a odluka sudskog vijeća da se proces ipak nastavi tužiteljevim protuispitivanjem svjedoka obrane Koste Bulatovića nije provedena zbog neslaganja svjedoka.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao je kako je vijeće izviješteno da je Milošević bolestan i da na preporuku pritvorskog liječnika nije doveden u sudnicu.

Najavio je da će tijekom dana vijeće primiti cjelovito izviješće o zdravstvenom stanju optuženog.

Kako javlja srbijanska agencija Beta iz Den Haaga, Milošević ponovno ima problema s visokom tlakom koji je bio glavnim uzrokom dosadašnjih 15-ak prekida tog maratonskog procesa, započetog u veljači 2002.

Sudac Robinson podsjetio je na raniju odluku Žalbenog vijeća ICTY-a prema kojoj se u slučaju Miloševićeve bolesti proces može nastaviti sa sudski postavljenim braniteljem Stevenom Kayem.

Tužitelj Geoffrey Nice zatražio je da dovrši protuispitivanje svjedoka obrane Koste Bulatovića što mu je vijeće odobrilo, no Bulatović je odbio odgovarati na pitanja.

"Ja sam došao na poziv svog predsjednika Slobodana Miloševića. On nije ovdje a ja sam svjedok njemu i nikome drugom i bez njegovog prisustva ne mogu govoriti, ni davati izjave", rekao je svjedok, jedan od vođa kosovskih Srba s početka 90-ih godina.

Unatoč uvjeravanjima sudaca da će Miloševiću biti dostavljen video snimak i zapisnik njegov svjedočenja, te prijetnjama da bi mogao odgovarati zbog nepoštivanja suda, Bulatović nije popustio.

"Ne prihvaćam bilo kakvo ispitivanje bez Miloševića. To bi za mene bio poraz i sramota", rekao je.

Sudac Robinson zatražio je od Bulatovića da se konzultira s 'ad hoc' odvjetnikom koji će mu biti dodijeljen i da do sutrašnjeg nastavka suđenja preispita svoje stajalište.

Miloševićev postavljeni branitelj Steven Kay usprotivio se zahtjevu tužitelja Nicea da se protiv Bulatovića pokrene postupak zbog nepoštivanja suda, ocjenivši kako nema osnova za to.

Suci su zatražili od Kaya da za srijedu pripremi i idućeg svjedoka obrane Dragana Jašovića, bivšeg policijskog inspektora s Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙