FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agentima CIA-e kazano da donesu bin Ladenovu glavu

WASHINGTON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Službenik američkeSredišnje obavještajne agencije (CIA) koji je vodio prvu američkupostrojbu u Afganistan, nakon napada na SAD 11. rujna 2001. rekao je usrijedu da su njegove zapovijedi uključivale i neobičan zadatak, a toje bilo donijeti glavu na ledu vođe terorističke mreže al-Qaeda Osamebin Ladena.
WASHINGTON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Službenik američke Središnje obavještajne agencije (CIA) koji je vodio prvu američku postrojbu u Afganistan, nakon napada na SAD 11. rujna 2001. rekao je u srijedu da su njegove zapovijedi uključivale i neobičan zadatak, a to je bilo donijeti glavu na ledu vođe terorističke mreže al-Qaeda Osame bin Ladena.

Gary Schroen (63) i njegov šestočlani CIA-in tim stigli su u afganistansku dolinu Panjshir dva tjedna poslije napada al-Qaede na New York i Washington, što je i pokrenulo rat američke administracije protiv terorizma.

Veteran CIA-e sa 32 godine dugim obavještajnim iskustvom u Južnoj Aziji i na Bliskom istoku, Schroenov glavni zadatak je bio izgraditi snage Sjevernog saveza, kao bi se one mogle pridružiti američkoj vojsci u svrgavanju tadašnjeg režima Talibana.

Ali, u danim koji su uslijedili nakon najgoreg napada izvedenog na američkom tlu. Schroen je kazao da su njemu i njegovom zamjeniku šefovi CIA-e također rekli da smakne vodstvo al-Qaede.

"Ono što je rekao bilo je 'Želim vidjeti glavu bin Laden dostavljenu meni u teškoj kartonskoj kutiji ispunjenoj suhim ledom, kako bih je mogao odnijeti i pokazati predsjedniku, a ostatak njegovih čelnih ljudi, njihove glave možete nabiti na kolce, kazao je Schroen u razgovoru za Reuters, navodeći riječi Cofera Blacka, istaknute figure američke obavještajne zajednice koji je u to doba dio direktor CIA-inog Odjela za protuterorizam.

Pojasnio je da, osim u paravojnim operacijam, nikada u 32 godine rada nije čuo zapovijed da ubije nekoga. Do tog dana, rekao je Schroen, moje zapovijedi i one po kojima je radila CIA, bile su prvenstveno da se bin Laden pokuša uhvatiti živ.

Schroen je ipak ustvrdio da Black možda to nije tako mislio doslovce, već je želio na taj način na njih ostaviti dojam da je riječ o jako važnom poslu.

Black nije bio odmah dostupan za komentar.

Inače, Schroen se prisjeća svojih iskustava iz Afganistana u knjizi "Prvi tamo: Viđenje insidera o tome kako je CIA predvodila rat protiv terorizma u Afganistanu", koja će biti objavljena idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙