FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD strahuje od "krtica" u svom obavještajnom sustavu

WASHINGTON,8. travnja 2005.(Hina) - Najmanje 90 zemalja u svijetu,prijatelja i saveznika kao i neprijatelja i terorističkih skupina,nastoji špijunirati Sjedinjene Države, rekli su američki vladinidužnosnici.
WASHINGTON,8. travnja 2005.(Hina) - Najmanje 90 zemalja u svijetu, prijatelja i saveznika kao i neprijatelja i terorističkih skupina, nastoji špijunirati Sjedinjene Države, rekli su američki vladini dužnosnici.

Nije iznenađenje da to pokušavaju neprijateljske zemlje i terorističke skupine poput Al Qaide, ali su tu i prijatelji.

Američki List The Christian Science Monitor, navodeći dužnosnike koji rade s FBI-em, izvještava kako su među prvih pet zemalja koje nastoje doći do informacija o američkim planovima i vrhunskoj tehnologiji Kina, Rusija, Izrael, Francuska i Sjeverna Koreja.

Slijede Kuba, Pakistan i Indija, piše Monitor, ocjenjujući da je ovakav interes za američkim tajnama odraz njegova statusa jedine svjetske velesile.

Nedavno izvješće predsjedničkog povjerenstva kritiziralo je protuobavještajni rad u 15 američkih obavještajnih agencija i preporučilo značajne izmjene.

To i druga izvješća kritična prema američkoj obavještajnoj zajednici potaknula su obavještajne agencije na širenje što povećava mogućnost da se u njih uvuku strani obavještajni agenti.

Najveća je briga, rekli su neimenovani dužnosnici, da bi Al Qaida i druge terorističke skupine mogle pokušati infiltrirati se u američke agencije.

Dužnosnik CIA-e koji se bavi novačenjem agenata rekao je u ožujku na protuobavještajnoj konferenciji u Texasu da je identificirano nekih 40 kandidata za koje se misli da su bili dvostruki agenti.

Bivši dužnosnik CIA-e rekao je na konferenciji da je sigurno da su strani špijuni ponovno prodrli u američke sigurnosne agencije, piše Monitor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙