FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIA: Irački pobunjenici pokušavaju proizvesti kemijsko oružje

WASHINGTON, 26. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pobunjenici koji se boriprotiv američkih snaga i nove vlade u Iraku pokušavaju proizvestikemijsko oružje i već su koristili staro iračko kemijsko oružje usvojim napadima, upozorio je šef tima za istraživanje iračkogkemijskog naoružanja u sklopu CIA-e Charles Duelfer.
WASHINGTON, 26. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pobunjenici koji se bori protiv američkih snaga i nove vlade u Iraku pokušavaju proizvesti kemijsko oružje i već su koristili staro iračko kemijsko oružje u svojim napadima, upozorio je šef tima za istraživanje iračkog kemijskog naoružanja u sklopu CIA-e Charles Duelfer.

Duelfer koji vodi ekipu američkih stručnjaka zaduženih za pronalaženje oružja za masovno uništenje u Iraku ocijenio je da postoji velika i zabrinjavajuća opasnost da pobunjenici prikupljaju saznanja o izradi kemijskog oružja.

To upozorenje je navedeno u konačnoj verziji izvješća za prošlu godinu nadzorne skupine u Iraku koje zaključuje da ne postoje velike zalihe kemijskog i biološkog oružja, kao što je tvrdila administracija Georgea W. Busha opravdavajući rat.

Dopuna potvrđuje iste zaključke, ali prvi puta skupina navodi da pobunjenici uz pomoć iračkih znanstvenika pokušavaju pokrenuti laboratorije za proizvodnju kemijskog oružja te da su najmanje dva puta u napadima na snage koalicije upotrijebili streljivo i stare vojne zalihe iz iransko-iračkog rata.

Tijekom tih napada u svibnju prošle godine korišten je bojni plin iperit za izradu kemijske bombe koja je postavljena blizu vojarni u Iraku, međutim plin je bio tako star da nije djelovao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙