FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef njemačke obavještajne službe kritizira SAD zbog Bin Ladena

BERLIN, 11. travnja 2005. (Hina/dpa) - Direktor njemačke obavještajneslužbe BND August Hanning ocijenio je da su SAD počinile fundamentalnepogreške u svom ratu protiv terorizma, posebno u lovu na šefaterorističke mreže Al Qaide Osamu bin Ladena i idejnog tvorca napadaod 11. rujna 2001.
BERLIN, 11. travnja 2005. (Hina/dpa) - Direktor njemačke obavještajne službe BND August Hanning ocijenio je da su SAD počinile fundamentalne pogreške u svom ratu protiv terorizma, posebno u lovu na šefa terorističke mreže Al Qaide Osamu bin Ladena i idejnog tvorca napada od 11. rujna 2001.

U razgovoru za njemački financijski dnevnik Handelsblatt od utorka, Hanning je rekao da su SAD počinile "načelnu grešku" u studenom 2001. godine kad su pokušale uhvatiti bin Ladena u tunelima i špiljama planinskog lanca Tora Bora u Afganistanu koristeći snage lokalne milicije.

Prema Henningu se bogati Saudijac Bin Laden mogao spasiti plaćajući afganistanskoj lokalnoj miliciji za svoju slobodu.

"Načelna pogreška počinjena je u studenom 2001. godine kad se željelo prepustiti afganistanskoj miliciji da uhiti Osamu bin Ladena u blizini Tore Bore. Ondje je mogao kupiti svoju slobodu za puno novca", rekao je Hanning.

SAD inzistiraju na tome da nije jasno da li je bin Laden u to vrijeme doista bio u planinama Tore Bore. Međutim, mediji su u svojim izvješćima od ožujka na temelju informacija dobivenih od osumnjičenika za terorizam zatočenih u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi utvrdili da se bin Laden u tom razdoblju doista skrivao u nepreglednom sustavu tunela i špilja planinskog masiva Tora Bora.

Henning je u intervjuu također odbacio upozorenje američke vlade da se opasnost od terorističkih napada biološkim oružjem ne treba potcjenjivati.

"Međunarodni stručnjaci ne boje se mogućnosti da bi teroristi za svoje napade mogli koristiti biološko oružje", rekao je Henning istaknuvši kako nije bilo nikakvih novijih indikacija za tako što.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙