FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mrzljak: Crkva nije dobila inspekcijski nalaz o domu za djecu u Brezovici

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog Caritasapomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak izjavio je danas da Zagrebačkanadbiskupija nikad nije dobila službeni inspekcijski nalaz iz 2002. onavodnom zlostavljanju djece u Caritasovu domu za djecu u Brezovici,ali ako su tvrdnje o zlostavljanju bile točne, tada je trebalopostupiti po zakonu.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog Caritasa pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak izjavio je danas da Zagrebačka nadbiskupija nikad nije dobila službeni inspekcijski nalaz iz 2002. o navodnom zlostavljanju djece u Caritasovu domu za djecu u Brezovici, ali ako su tvrdnje o zlostavljanju bile točne, tada je trebalo postupiti po zakonu.

"Ako je točno ono što se tvrdi, Ministarstvo rada i socijalne skrbi trebalo je dom odmah zatvoriti i djecu raseliti u druge državne domove", rekao je Mrzljak na konferenciji za novinare u domu "Blaženi Alojzije Stepinac" prenoseći stajalište Biskupskog vijeća koje je jučer, na poziv kardinala Josipa Bozanića, raspravljalo o tom slučaju.

Bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović poslao je 2002. inspekciju u dom na temelju anonimne dojave Hrabrom telefonu za zlostavljanu djecu.

Inspekcija je potvrdila navode o zlostavljanju, a nalaz je upućen Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je utvrdilo da nema razloga za kazneni progon.

Mrzljak je danas opovrgnuo Vidovićeve tvrdnje da je o problemima o domu usmeno razgovarao s Bozanićem. "Nadbiskup Bozanić jučer je rekao da su razgovarali o načelnim pitanjima kako bolje urediti odnose između Caritasa i države", kazao je Mrzljak.

Ravnateljica Caritasa Jelena Brajša i voditeljica doma Ana Perišić, koja je na toj dužnosti posljednjih devet mjeseci, ustvrdile su da nije bilo ni fizičkog niti verbalnog zlostavljanja štićenika, kao ni seksualnog zlostavljanja, koje se također spominje.

Ističu kako se u domu skrbi o 150-oro djece, među kojima je veliki broj onih s fizičkim ili neurološkim oštećenjima, koja su bila izložena nasilju u svojim domovima i trebaju stalnu pedagošku, socijalnu i zdravstvenu pomoć.

Brajša ističe da djeca dolaze odgojno zapuštena i zbog toga se javljaju poteškoće.

"Ako su odgojne mjere zlostavljanje, onda se s tim slažem. Prije desetak dana jedan dječak je u komadiće razbio televizor jer se nije mogao dogovoriti s ostalom djecom koji će program gledati, pa smo mu zabranili gledanje televizije. Je li to zlostavljanje ili odgojna mjera?", upitala je Brajša.

Dodaje kako se svako fizičko zlostavljanje, poput udaraca po glavi, čupanja za kosu i sličnih koja se navode u izvješću inspekcije, ne mogu prikriti jer domska djeca pohađaju lokalnu osnovnu školu.

Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić upitao je što je s ljudskim pravima osoba koje brinu o djeci u domu te najavio da će Crkva angažirati stručnjake i učiniti sve da se stvar rasvijetli i dovede do kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙