FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje al-Qaidi u Španjolskoj: Veteran iz BiH optužuje Garzona

MADRID, 4. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan od optuženika na suđenjual-Qaidi u Španjolskoj, Abdullah Hayata Katan, koji je osumnjičen dapripada toj terorističkoj organizaciji i da je uvježbavao mudžahedineu Bosni i Hercegovini, odbacio je u srijedu sve navode optužnice ioptužio suca Baltasara Garzona da je od njega iznudio priznanje.
MADRID, 4. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan od optuženika na suđenju al-Qaidi u Španjolskoj, Abdullah Hayata Katan, koji je osumnjičen da pripada toj terorističkoj organizaciji i da je uvježbavao mudžahedine u Bosni i Hercegovini, odbacio je u srijedu sve navode optužnice i optužio suca Baltasara Garzona da je od njega iznudio priznanje.

"Stavio je riječi u moja usta, postavljao je pitanja i odgovarao na njih", rekao je optuženik petog dana suđenja.

Hayata Katan upozorio je da na saslušanju nije bilo prevoditelja i da je ono održano u "neljudskim" uvjetima. Optužio je istražnog sudca da je u više navrata prekinuo snimanje razgovora kako bi mu rekao što da odgovori.

Katana je španjolskim vlastima u veljači 2004. izručio Jordan, gdje je optuženi, kako tvrdi, bio zlostavljan tijekom zatočenja.

U optužnici se navodi da je Katan 1995. došao u Bosnu kamo ga je poslao glavni optuženik u ovom postupku, navodni vođa španjolske ispostave terorističke mreže al-Qaide Imad Eddin Barakat Yarkas, ili Abu Dahdah.

Katan je u logoru u Zenici organizirao obuku budući da je dobro poznavao ratne vještine i susreo se s ostalom šestoricom optuženika kojima se također sudi, što je opovrgnuo.

Po povratku iz Bosne osnovao je još jednu ispostavu u Španjolskoj, a zatim je otišao na Bliski istok.

Suđenje al-Qaidi, dosad najveće u Europi, počelo je 22. travnja u Madridu. Na sudu se trebaju pojaviti ukupno 24 osobe optužene da su u Španjolskoj utemeljile aktivnu terorističku ispostavu, a trojica među njima optuženi su da su sudjelovali u atentatima od 11. rujna 2001. u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙