FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baskijski nacionalizam na kušnji na regionalnim izborima

MADRID, 17. travnja 2005. (Hina/AFP) - Španjolski Baski glasuju unedjelju za novi regionalni parlament unutar kojega će umjereninacionalisti teško dobiti apsolutnu većinu koju priželjkuju kako biobnovili zahtjev za većom autonomijom spram Madrida.
MADRID, 17. travnja 2005. (Hina/AFP) - Španjolski Baski glasuju u nedjelju za novi regionalni parlament unutar kojega će umjereni nacionalisti teško dobiti apsolutnu većinu koju priželjkuju kako bi obnovili zahtjev za većom autonomijom spram Madrida.

Iako to nije izravan cilj glasovanja, odluka 1.799.000 birača smatrat će se testom pristanka naroda na plan "slobodnog udruživanja" španjolske Baskije s ostatkom Španjolske, koji zastupa šef dosadašnje vlade Juan Jose Ibarretxe a kojega je u veljači odbacio nacionalni parlament.

Iako španjolska Baskija od 1979. godine raspolaže najvelikodušnijim statusom autonomije u Europi, suočava se već više od trideset pet godina s jakom separatističkom strujom, koju obilježava terorizam.

Prvi rezultati bit će poznati oko 21.30 sati. Baskijska je vlada angažirala 5000 policajaca kako bi glasovanje proteklo u miru.

Umjereni nacionalistički savez Baskijske nacionalističke stranke i male stranke Eusko Alkartasuna, na vlasti u regiji od 1980. godine, smatra se favoritom u ispitivanjima javnog mnijenja, ali se čini da neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu kao što se nadao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙