FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci smatraju da u zemlji ima previše stranaca

BERLIN, 3. svibnja 2005. (Hina) - Dvije trećine Nijemaca smatra da uNjemačkoj živi previše stranaca, proizlazi iz studije Saveznoginstituta za istraživanje stanovništva u Berlinu, objavljenom uutorak.
BERLIN, 3. svibnja 2005. (Hina) - Dvije trećine Nijemaca smatra da u Njemačkoj živi previše stranaca, proizlazi iz studije Saveznog instituta za istraživanje stanovništva u Berlinu, objavljenom u utorak.

Istodobno svega dva posto ispitanih smatra da u Njemačkoj živi premalo stranaca te da bi proces useljavanja trebalo ubrzati. Velika većina se zalaže za uvođenje strogih godišnjih kvota useljenika. Trećina ispitanih smatra da stranci Nijemcima oduzimaju radna mjesta, a izjavu "Njemačka Nijemcima" podržava samo 14 posto građana.

Odbojno stajalište prema strancima posebice je izraženo na istoku zemlje gdje živi i najmanje osoba stranog podrijetla. Slična je i razlika između gradskog i seoskog stanovništva. Dok se gotovo polovica ispitanih stanovnika ruralih područja u kojima gotovo da i nema stranaca protive dolasku novih stranaca, protiv novog useljavanja u Njemačku je svega 26 posto urbanog stanovništva.

Isto tako su primjetne razlike u odnosu prema strancima između ljudi s različitom školskom spremom gdje vrijedi pravilo: što je osoba obrazovanija to je spremnija prihvatiti osobe stranog podrijetla.

Uz to, većina građana precjenjuje broj stranaca koji žive u Njemačkoj. Dok u Njemačkoj živi oko 7 milijuna stranaca, većina građana smatra da ih živi 10 milijuna. Pri pomisli na pojam "stranac" većina ispitanih pomisli na Turke, zatim na Ruse i Poljake tek jedan mali broj, tri posto, na Talijane.

Unatoč tomu većina Nijemaca, 52 posto, smatra da stranci predstavljaju prednost za društvo i doprinose obogaćivanju kulturnog ozračja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙