FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka pozdravlja izbor novog Pape

BERLIN, 19. travnja 2005. (Hina) - Njemačka je s oduševljenjem i uz pojedine kritike reagirala na izbor kardinala Josepha Ratzingera zanovog Papu.
BERLIN, 19. travnja 2005. (Hina) - Njemačka je s oduševljenjem i uz pojedine kritike reagirala na izbor kardinala Josepha Ratzingera za novog Papu.

"Činjenica da je jedan naš zemljak postao Papa ispunjava nas srećom i ponosom", izjavio je njemački predsjednik Horst Koehler. On je "od sveg srca" čestitao kardinalu Ratzingeru na izboru te ukazao na to da se od Benedikta XVI. očekuje mnogo ali da će on ta očekivanja zasigurno "na poseban način i s mnogo mudrosti i vjere i ispuniti".

U prvim reakcijama njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) izbor kardinala Ratzingera okarakterizirao kao "veliku čast za Njemačku". "Benedikt XVI. poznaje svjetsku crkvu kao malo tko drugi" izjavio je njemački kancelar. "Novi Papa je dostojni nasljednik Ivana Pavla II i ja mu čestitam u ime savezne Vlade i svih građana Njemačke" zaključio je Schroeder.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) smatra da je izbor Benedikta XVI. "povod za radost". On je izrazio nadu da će odnos s novim Papom biti "isto tako dobar kao i s njegovim prethodnikom".

Premijer rodne savezne pokrajine kardinala Ratzingera Bavarske Edmund Stoiber je "s oduševljenjem" čestitao Benediktu XVI. na izboru. "Ovo nije samo veliki dan za svjetsku crkvu nego i veličanstven i prekrasan dan za Bavarsku i čitavu Njemačku" izjavio je Stoiber u Muenchenu.

Predsjednica oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel je izbor Ratzingera nazvala "povijesnim trenutkom" i velikom časti za Njemačku.

Premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija Peer Steinbrueck (SPD) današnji dan je nazvao "najvećim danom u povijesti Njemačke". On je izrazio nadu da će Papa Benedikt XVI. posjetiti Svjetski dan mladih koji se ove godine održava u Koelnu kao što je to namjeravao učiniti i njegov prethodnik.

Predsjednik Liberalno demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle je Benediktu XVI. poželio "potrebnu dozu društvene odlučnosti". "Nijemac na čelu katoličke crkve je velika čast za Njemačku i odluka od povijesne važnosti" zaključio je Westerwelle.

Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj izrazilo je nadu da će Benedikt XVI. nastaviti dijalog između muslimana i kršćana koji je gajio njegov prethodnik. Paul Spiegel, predsjednik središnjeg vijeća židova je izrazio uvjerenje da će novi Papa "intenzivirati" dijalog između kršćana i židova.

Kritike na izbor novog Pape prije svega dolaze iz reformski orijentiranih dijelova Njemačke katoličke crkve i Njemačke evangeličke crkve. Švicarsko - njemački teolog Hans Kueng i najpoznatiji kritičar Pape Ivana Pavla II je izbor Ratzingera okarakterizirao kao "razočeranje za nebrojene". Predsjednik "Inicijative za crkvu baze" (IKVU) Bernd Goehrig smatra da je izbor Ratzingera za novog Papu "uništio svaku nadu u unutarnje promjene katoličke crkve". Predsjednik crkvene udruge "Mi smo crkva" Christian Weisner izrazio je bojazan da izbor Ratzingera učvrstiti sadašnje pozicije unutar crkve. "Mi se ipak nadamo da će novi Papa primijetiti da su reforme unutar rimokatoličke crkve prijeko potrebne", zaključio je Weisner.

U prvim TV anketama provedenima na ulicama njemačkih gradova većina Nijemaca je izrazila oduševljenje izborom Ratzingera. No jedan broj ispitanih je razočaran izborom držeći novog Papu "prekonzervativnim". Ratzinger je u Njemačkoj poznat kao tvrdolinijaš koji se protivi reformama i približavanju dviju najvećih crkava u Njemačkoj rimokatoličke i evangeličke.

Stanovnici Ratzingerovog rodnog mjesta Marktl pored Regensburga u blizini bavarsko - austrijske granice su s oduševljenjem reagirali na vijest iz Rima. Iako je Josef Ratzinger u Marktlu proveo samo prve dvije godine života stanovnici se nadaju da će njihovo mjesto postati "hodočašće za sve kršćane".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙