FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi u Indiji izrazio želju za strateškim partnerstvom

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Japanski premijer Junichiro Koizumiu petak je nakon dolaska u New Delhi izrazio želju za razvijanjemstrateškog i komercijalnog partnerstva s Indijom, u trenucima u kojimase ta zemlja približava Kini, s kojom je Japan u krizi.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Japanski premijer Junichiro Koizumi u petak je nakon dolaska u New Delhi izrazio želju za razvijanjem strateškog i komercijalnog partnerstva s Indijom, u trenucima u kojima se ta zemlja približava Kini, s kojom je Japan u krizi.

Koizumi je stigao u New Delhi u dvodnevni posjet tijekom kojeg će se susresti s indijskim predsjednikom Abdulom Kalamom i premijrom Manmohanom Singhom, objavio je AFP.

"Indija je zemlja puna mogućnosti i potencijala... Sve je veća potreba da pomognemo Indiji da ostvari taj potencijal, i ja želim da moj posjet posluži kao prilika za to", rekao je Koizumi novinarima na početku posjeta.

Njegov posjet Indiji, tvrdi Reuters, dio je japanske "strateške diplomacije", kojom se želi oduprijeti Kini, čiji je premijer Wen Jiabao prije samo nekoliko tjedana bio u povijesnom posjetu New Delhiju.

"Nadam se postizanju strateškog sporazuma u pravcu globalnog partnerstva između Indije i Japana koji će obilježiti novu eru u Aziji", izjavio je Koizumi u "poruci indijskom narodu", objavljenoj u dnevniku Times of India.

Koizumi i Singh trebali bi potpisati zajedničku izjavu o budućoj suradnji i namjerama jačanja veza između dviju zemalja koji će pridonijeti stabilnosti i napretku Azije.

U razgovoru za dnevni list Hindu, japanski je premijer rekao kako "Indija ubrzano izrasta u globalnu silu, uz robustan gospodarski rast".

"Spona između Japana i Indije koju treba najviše osnažiti su gospodarski odnosi", rekao je Koizumi. Trgovinska razmjena između dviju zemalja u 2003. iznosila je 4,35 milijardi američkih dolara, što je točno triput manje od razmjene Indije i Kine koja je iznosila 13 milijardi dolara.

Japansko je gospodarstvo najsnažnije u Aziji, dok indijsko zauzima četvrto mjesto. Japan je najveći ulagač u Indiju nakon SAD, Mauricijusa i Velike Britanije, koji je u tamošnje gospodarstvo u razdoblju od 1991. do 2004. uložio oko 3 milijarde dolara.

"Indija postaje sve važnija i Japan je svjestan toga. Dolazi do pomaka moći sa zapada na istok, ne samo u gospodarstvu, već i u tehnološkom i energetskom području. Kina i Indija su sile u usponu", smatra indijski strateški analitičar Jasjit Singh.

Iz Indije će Koizumi otputovati u Pakistan, nakon čega će se prebaciti u Europu, gdje su najavljeni posjeti Luksemburgu i Nizozemskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙