FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 2. svibnja

ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za ponedjeljak, 2. svibnja.
ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 2. svibnja.

ZAGREB - Hrvatska ustanova za certificiranje sustava upravljanja Cro Cert dodijelit će klijentima svoje certifikate te certifikate Međunarodne mreže za kvalitetu (IQNet), najveće svjetske asocijacije certifikacijskih kuća. Dodjela certifikata organizirana je u povodu prijema Cro Certa u IQNet krajem ožuka ove godine. Certifikatima IQNet-a tvrtkama se potvrđuje i priznaje kvaliteta poslovanja prema međunarodnim normama za kvalitetu, a ti certifikati imaju globalnu vrijednost i priznaju se u cijelom svijetu. Tako i certifikat Cro Cert-a vrijedi kao 38 pojedinačnih certifikata, jer ga automatski priznaju sve članice IQNet-a. Cro Cert je osnovan 1997. Do sada je izdao 90 certifikata, od čega 40 u Hrvatskoj (11,00 sati, Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Ukupni dug središnje države, po najnovijim je podacima Hrvatske narodne banke, krajem veljače iznosio 99,3 milijarde kuna, što je za 11,8 milijardi kuna ili za 13,4 posto više nego prije godinu dana. U tom se povećanju 9,5 milijardi kuna odnosi na porast unutarnjeg duga središnje države, a 2,2 milijarde na povećanje inozemnog zaduženja. Rast unutarnjeg duga središnje države za 26,6 posto na godišnjoj razini, a inozemnog za umjerenih 4,3 posto, rezultat je orijentacije države na veće financiranje na domaćem tržištu. O tome govore i podaci o prva dva mjeseca ove godine u kojima je, u odnosu na kraj prošle godine, ukupni dug središnje države povećan za 2,5 posto ili za 2,4 milijarde kuna, pri čemu je porastao unutarnji, a smanjen inozemni dug.

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u ožujku ove godine, nakon višemjesečnog smanjivanja, zabilježila je blagi rast, za 0,1 posto u odnosu na mjesec prije, dok je istodobno smanjen broj nezaposlenih za 0,4 posto. Ukupno zaposlenih u ožujku 2005. u Hrvatskoj je bilo 1.384.154, što je za 0,1 posto ili za 1.566 osoba više nego u veljači. Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, pritom je u ožujku broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.083.007. U usporedbi sa mjesecom prije to je povećanje za također 0,1 posto. U obrtu i slobodnim profesijama u ožujku je zabilježen porast broja zaposlenih za 0,3 posto, na 250.385 zaposlenih. Istodobno je došlo do smanjenja broja osiguranih poljoprivrednika, koji je u ožujku bilo 50.762, što je za 0,6 posto manje nego u veljači.

ZAGREB - Uslijed većeg pada cijena, prodaja osobnih računala u Hrvatskoj lani je porasla 14,3 posto u odnosu na godinu prije, pri čemu je ukupno prošle godine isporučeno 181.523 računala, podaci su IDC Adriaticsa, regionalne podružnice globalne analitičke kuće IDC. Vrijednost tržišta osobnih računala i printera porasla je lani 6,6 posto, na 192,6 milijuna američkih dolara, pa tako osobna računala i nadalje ostaju najveća pojedinačna stavka ukupnog informacijsko-telekomunikacijskog (IT) tržišta u zemlji, kažu u IDC-u.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faksa: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙