FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum Crans Montana u Zagrebu od 13. do 15. travnja

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Crans Montana Forum, koji će seodržati u Zagrebu od 13. do 15. travnja pod nazivom "Europskeperpektive i regionalna suradnja", okupit će predstavnike gospodarskogi političkog života zemalja Europske Unije i jugoistoka Europe te nizaarapskih, afričkih i drugih zemalja, u cilju razmjene mišljenja oširenju EU, gospodarstvu, regionalnoj suradnji i stabilnosti tepromicanju demokracije.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Crans Montana Forum, koji će se održati u Zagrebu od 13. do 15. travnja pod nazivom "Europske perpektive i regionalna suradnja", okupit će predstavnike gospodarskog i političkog života zemalja Europske Unije i jugoistoka Europe te niza arapskih, afričkih i drugih zemalja, u cilju razmjene mišljenja o širenju EU, gospodarstvu, regionalnoj suradnji i stabilnosti te promicanju demokracije.

Skup svjetskih gospodarstvenika i političara najčešće se održava u Švicarskoj ili Monaku a sada će se po prvi puta održati u jednoj od zemalja jugoistočne Europe. Prema riječima predsjedatelja i osnivača Foruma Jean-Paula Carterona, "Zagreb je idealno mjesto za održavanje Foruma zato što je pred Unijom širenje na zemlje europskog jugoistoka".

"Stoga smo odlučili zajedno s hrvatskom vladom poraditi na prerastanju Zagreba u regionalno središte u kojem će se ljudi sastajati, razgovarati i sklapati poslove", pojasnio je Carteron u razgovoru za Vjesnik početkom travnja. On je tada ocijenio da je Hrvatska najrazvijenija i najnaprednija zemlje u jugoistočnoj Europi..."i stoga je logično očekivati da će strani ulagači najprije dolaziti u Hrvatsku".

Na prošlotjednom predstavljanju Foruma novinarima, državni tajnik MVPEI-a Gordan Bakota je kazao da "osim gospodarskog aspekta, ova konferencija ima i vanjskopolitičku važnost, jer se Hrvatska predstavlja kao zemlja kandidat za EU koja djeluje aktivno prema regiji, koja se želi što više približiti Bruxellesu".

Na skupu se očekuje između 400 i 500 sudionika iz dvadesetak zemalja, među kojima su premijeri zemalja regija, predstavnici Europske komisije te tvrtki koje žele upoznati regiju i u nju ulagati.

Hrvatski premijer Ivo Sanader poslao je, naime, poziv premijerima zemalja regije na neformalni sastanak u sklopu Foruma. On će i službeno otvoriti konferenciju na kojoj će sudionici u panel raspravama, u okviru spomenutih tema govoriti o financijskim pitanjima, turizmu, energetici, vladavini prava, te proširenju EU s posebnim osvrtom na Hrvatsku.

Od političara, na skupu je, između ostalih, uz Sanadera i Kolindu Grabar-Kitarović, ministricu vanjskih poslova i europskih integracija RH, najavljeno sudjelovanje Jana Figela, člana Europske komisije, Fabrizia Barbase, direktora Opće uprave EK za proširenje i šefa pregovaračkog tima EU za Hrvatsku, Adnana Terzića, premijera BiH, Vlade Bučkovskog, premijera Makedonije, Mila Đukanovića, premijera Crne Gore, Miroljuba Labusa, zamjenika premijera SiCG, Eharda Buseka, posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, te Jana Kubisa, glavnog tajnika OESS-a.

Od gospodarstvenika, na Forumu će sudjelovati guverneri središnjih banaka, direktori privatnih banaka, ministri financija i gospodarstva, direktori međunarodnih financijskih organizacija, poput MMF-a i EBRD-a, te direktori tvrtki.

Crans Montana Forum utemeljen je 1989. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙