FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum žena SDP-a proslavio desetu obljetnicu djelovanja

ZAGREB, 16. travnja 2005. (Hina) - Uz slogan "Za paritetnudemokraciju", Socijaldemokratski forum žena SDP-a danas je proslaviodesetu obljetnicu organiziranog djelovanja, najavivši daljnje aktivnozalaganje na ravnopravnosti spolova te ukidanju spolnih stereotipa idiskriminacije žena u hrvatskom društvu.
ZAGREB, 16. travnja 2005. (Hina) - Uz slogan "Za paritetnu demokraciju", Socijaldemokratski forum žena SDP-a danas je proslavio desetu obljetnicu organiziranog djelovanja, najavivši daljnje aktivno zalaganje na ravnopravnosti spolova te ukidanju spolnih stereotipa i diskriminacije žena u hrvatskom društvu.

Pred ispunjenom dvoranom Hrvatskog novinarskog društva, predsjednica Foruma Mirjana Ferić-Vac najavila je jače zalaganje žena SDP-a kako bi što više hrvatskih žena moglo utjecati na donošenje odluka u društvu.

U tom smislu, kazala je, treba učiniti bitne pomake, a prvi je već na predstojećim lokalnim izborima gdje bi, tvrdi, na kandidacijskim listama trebalo biti više žena.

U izjavi Foruma, koju je dijelom prenijela i predsjednica Ferić-Vac, žene SDP-a upozoravaju da napredak ostvaren uvođenjem zakonske regulative o zabrani svih oblika spolne diskriminacije ne prati odgovarajuća primjena tih propisa na terenu.

Forum stoga poziva hrvatske građanke i građane da djeluju na promoviranju i primjeni poticajnih mjera za ostvarivanje rodno osviještene politike i ravnopravne participacije u društvu, a političke stranke da te mjere prihvate i tako dugoročno doprinesu demokratizaciji društva.

Od Vlade, Sabora, državne uprave i lokalnih jedinica Forum zahtijeva da osnaže mehanizme za provođenje rodno osviještene politike, osiguraju primjenu i monitoring postojeće legislative, te potiču cjeloživotno obrazovanje za ljudska prava i demokraciju na svim razinama upravljanja.

Desetu obljetnicu djelovanja članicama Foruma prvi je čestitao predsjednik SDP-a Ivica Račan, istaknuvši da je programom njegove stranke zacrtano opredjeljenje za spolnu jednakost i paritetnu demokraciju, čemu, kaže, svjedoči i veliki postotak žena u vrhu SDP-a.

"Žene dominiraju u vodstvu SDP-a", rekao je Račan, poručivši stranačkim kolegicama da ustraju u borbi za spolnu jednakost te ruše sve prepreke i stereotipe.

"Ima posla za sve nas koji zastupamo paritetnu demokraciju, nadam se da ćemo se za deset godina moći pohvaliti još boljim rezultatima", kazao je predsjednik SDP-a.

Na skupu je predstavljena knjiga "Za paritetnu demokraciju"", izdana upravo u povodu obljetnice, a održana je i tematska rasprava pod nazivom "Rodna dimenzija stvarnosti", u kojoj su, među ostalima, govorile zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙