FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapski svijet sa skepsom primio novu iračku vladu

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Arapske zemlje dvoje u sposobnostnove iračke vlade, izabrane demokratskim putem, da suzbije sukobe ivrati stabilnost u zemlju izloženu nasilju više od dvije godine, pišeagencija France presse.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Arapske zemlje dvoje u sposobnost nove iračke vlade, izabrane demokratskim putem, da suzbije sukobe i vrati stabilnost u zemlju izloženu nasilju više od dvije godine, piše agencija France presse.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit kazao je kako njegova zemlja "pozdravlja tu bitnu etapu iračkog političkog procesa" ali ocjenjuje da će se "suparništva (različih iračkih etničkih zajednica) nastaviti i nestabilnosti u zemlji potrajati".

Osama Saraya, direktor egipatskog provladinog časopisa Al Ahram Al-Arabi ocjenjuje da će se umjesto "političkog proljeća" u Iraku "produljiti politička zima". "Politička klasa" koja se nakon svrgavanja Sadama Huseina vratila u Irak iz inozemstva, a riječ je o protivnicima bivšeg režima koji su živjeli u egzilu u Iranu, Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji, preslaba je da se nosi s novim izazovima u Iraku, drži Saraya.

A izazovi su golemi s kojima će se suočavati nova vlast, ocjenjuje tisak iz zemalja Perzijskog zaljeva.

Stvaranje nove vlade "nalik je porodu carskim rezom (...) pritisci su bili snažni (...) Washington je otvoreno intervenirao da bi okončao" duge tjedne pregova pobjednika parlamentarnih izbora održanih 30. siječnja, piše dnevnik Al-Bayane (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Pravi će "izazov biti sigurnost" ocjenjuje list i dodaje da će dugoročnost uspjeha vlade ovisiti o njezinoj sposobnosti da "ubrza povlačenje okupacijskih vojnika".

Također emiratski Al-Ittihad piše "da vlada sada treba vratiti povjerenje i optimizam svakome iračkome građaninu i još važnije, spriječiti valove nasilja i terorizma".

Činjenica da je pet ministarstava ostalo nedefinirano (odnosno, preuzeli su ga privremeni ljudi) pokazuje da je riječ o bolnome porodu koji otkriva da se razmimoilaženja nastavljaju", piše katarski dnevnik Al-Charq.

A katarski dnevnik Al-Wattan drži da je velik "izazov borba protiv korupcije te eliminacija izborne nepravde koja je pogodila sunitske Arape".

Suniti drže da da je njihova zajednica podzastupljena u vladi u kojoj šijiti drže 16 mjesta, a Kurdi devet.

U šijitskom Iranu, s druge strane, zbog toga vlada zadovoljstvo što se odražava i u gesti predsjednika Islamske Republike Mohamamda Hatamija koji je ponudio susjednom Iraku suradnju u raznim domenama. Iranski mediji donose u petak Hatamijevo pismo iračkom premijeru Ibrahimu al-Džafariju (šijitu) u kojemu izražava "zadovoljstvo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙