FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Novskoj obilježena 10. obljetnica "Bljeska"

NOVSKA, 29. travnja 2005. (Hina) - Nakon sportskih i kulturnih priredbiu sklopu obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije"Bljesak" - u kojoj je 1. svibnja 1995. oslobođeno, uz ostalo, 50posto okupirane Novske - izaslanstva grada Novske, Hrvatske vojske, policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položilo je vijencei zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje, pred središnjimSpomen obilježjem u gradskom parku.
NOVSKA, 29. travnja 2005. (Hina) - Nakon sportskih i kulturnih priredbi u sklopu obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" - u kojoj je 1. svibnja 1995. oslobođeno, uz ostalo, 50 posto okupirane Novske - izaslanstva grada Novske, Hrvatske vojske, policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položilo je vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje, pred središnjim Spomen obilježjem u gradskom parku.

Nakon toga održana je svečana sjednici Gradskog poglavarstva na kojoj su pripadnici 125. brigade i 125. pukovnije Hrvatske vojske Novska te mnogobrojni gosti, sudionici "Bljeska", podsjetili na tu oslobodilačku akciju, nakon koje su stvorene pretpostavke za obnovu obiteljskih kuća, gospodarstva i povratak prognanika u taj dio Hrvatske.

Zapovjednik 125. pukovnije HV-a Novska, brigadir Željko Perinović, naglasio je da su pripadnici te pukovnije ispunili sve pred njih postavljene zadaće te već u 12 sati 1. svibnja 1995. oslobodili Jasenovac, prvo mjesto u zapadnoj Slavoniji.

Napomenuo je i da je tijekom akcije "Bljeska" poginulo devet pripadnika 125. pukovnije HV-a Novska.

Deseta obljetnica "Bljeska" obilježena je i otvaranjem izložbe ratnih crteža Ivana Lackovića Croate, nastalih tijekom 1991. na novljanskom ratištu, na kojem je kao pripadnik 65. samostalne bojne iz Ivanić Grada, veliki hrvatski umjetnik naive branio hrvatsku domovinu.

Lackovićevu izložbu u novljanskoj Gradskoj galeriji otvorio je gradonačelnik Antun Vidaković.

U zgradi INA-e u Novskoj djeca poginulih hrvatskih branitelja, Ivana Gudac i Andrej Herceg, otkrili su spomen ploču šestorici hrvatskih branitelja INA-inih radnika iz Novske koji su poginuli kao hrvatskih vojnici, braneći Novsku i novljansko područje od srpske agresije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙