FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY dostavio Hrvatskoj optužnice Rebić, Marijačić, Šešelj, Margetić

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u petak od Međunarodnogkaznenog suda (ICTY) primila zahtjev za pravnu pomoć u vezi soptužnicama za nepoštivanje suda, podignute protiv četvorice hrvatskihgrađana koji su otkrili identitet zaštićenih svjedoka sa suđenjaTihomiru Blaškiću, potvrdio je dužnosnik ministarstva pravosuđa.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u petak od Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) primila zahtjev za pravnu pomoć u vezi s optužnicama za nepoštivanje suda, podignute protiv četvorice hrvatskih građana koji su otkrili identitet zaštićenih svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, potvrdio je dužnosnik ministarstva pravosuđa.

ICTY je u srijedu objavio optužnice za nepoštivanje suda protiv bivšeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, protiv novinara Ivice Marijačića, te Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača lista Hrvatskog slova.

"Sukladno odredbama Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Haškoga suda, ministarstvo je predmetne optužnice uputilo nadležnim županijskim sudovima na dalji postupak", rekao je Jakša Muljačić, pomoćnik ministrice pravosuđa.

Muljačić je kazao da uz optužnice, koje je ministarstvo primilo u petak, nisu dostavljeni nalozi za uhićenje i predaju optuženika ICTY-ja.

Markica Rebić, bivši šef SIS-a, optužen je jer je uredniku Hrvatskog lista Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću, predao mu kopije izjave tog svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću iz 1997. Šešelj i Margetić optuženi su zbog objave izvadaka iz svjedočenja drugog svjedoka sa zatvorenih sjednica s istog suđenja.

Prema Ustavnom zakonu nadležni županijski sudovi trebaju uručiti potvrđene optužnice okrivljenicima te ih uputiti o njihovim pravima i obvezama temeljem relevantnih odredbi Ustavnog zakona, Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Haškoga suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙