FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin vidi prigodu za okončanje sukoba na Bliskom istoku

JERUZALEM, 28. travnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin, koji se nalazi u povijesnom posjetu Izraelu, ocijenio je učetvrtak da postoji prilika za okončanje izraelsko-palestinskog sukobadijalogom i pozvao je na jačanje suradnje protiv terorizma.
JERUZALEM, 28. travnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se nalazi u povijesnom posjetu Izraelu, ocijenio je u četvrtak da postoji prilika za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba dijalogom i pozvao je na jačanje suradnje protiv terorizma.

"Danas postoji prilika za okončanje dugog izraelsko-palestinskog sukoba. Ključ rješenja tog sukoba stoji u nastavku nedavno započetog dijaloga", rekao je Putin novinarima prije razgovora u Jeruzalemu sa svojim izraelskim kolegom Mosheom Katsavom.

U zajedničkom priopćenju objavjlenom nakon sastanka dvojica predsjednika su potvrdila da je "neprihvatljivo da se međunarodni sukobi rješavaju vojnim putem".

"Dvije strane su također potvrdile da treba i dalje težiti pravednom, stabilnom i globalnom miru na Bliskom istoku koji uključuje normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja", dodaje se u zajedničkom priopćenju.

Riječ je o prvom posjetu nekog ruskog predsjednika Izraelu. Putin je također rekao da je sklon jačanju suradnje između Rusije i Izraela u borbi protiv terorizma.

"Moramo pojačati suradnju u borbi protiv modernih izazova poput terorizma, ekstremizma i nacionalizma", naglasio je Putin.

"Danas trebamo obznaniti da u ovom stoljeću nema mjesta ksenofobiji i antisemitizmu", inzistirao je Putin.

"Zajednička nam je dužnost boriti se protiv rastućeg antisemitizma i terorizma koji predstavlja opasnost za sve zemlje koje teže miru i demokraciji", rekao je predsjednik Katsav prije početka razgovora.

On je uz ostalo odao počast "ulozi Crvene armije u borbi protiv nacista". "Židovski narod nikada to neće zaboraviti", dodao je.

U zajedničkom priopćenju dvojica predsjednika su "neoprostivim zločinom nazvali svako djelovanje, metodu ili teroristički postupak".

U petak će Putin razgovarati s palestinskim čelnicima među kojima i s Mahmudom Abasom u Ramallahu na Zapadnoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙