FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kairo: Mesić razgovarao s egipatskim premijerom Nazifom

KAIRO, , 23. travnja 2005. (Hina) - Bilateralni odnosi te stanje nabliskom istoku i u Iraku bile su glavne teme razgovora koje su usubotu navečer u Kairu vodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić iegipatski premijer Ahmed Muhamad Nazif.
KAIRO, , 23. travnja 2005. (Hina) - Bilateralni odnosi te stanje na bliskom istoku i u Iraku bile su glavne teme razgovora koje su u subotu navečer u Kairu vodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i egipatski premijer Ahmed Muhamad Nazif.

Mesić je u subotu doputovao u Egipat a u nedjelju će na hrvatskom groblju u nekadašnjem izbjegličkom logoru El Shattu, u ime Republike Hrvatske položiti vijenac.

Tijekom razgovora Mesića i Nazifa potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Egipta, a potvrđen je i interes za jačanjem gospodarske suradnje, osobito u području turizma.

Što se tiče bliskog Istoka, hrvatski Predsjednik je istaknuo, da je Egipat ključna zemlja ove regije, te egipatskom premijeru ponovio i poruku koju je uputio tijekom nedavnog posjeta Izraelu i palestinskoj samoupravi "da se sukob može i mora rješavati isključivo pregovorima". Mesić je u razgovoru posebice istaknuo i poruku koju je uputio palestinskom vodstvu, da je "došlo vrijeme kada za Palestinu treba živjeti, a ne umirati".

Egipatski premijer je Mesiću kazao kako se bliski Istok nalazi u fazi, u kojoj nakon prekida nasilja, mora doći do pregovora u kojima će obje strane pokazati spremnost na ustupke.

Što se tiče Iraka, stajališta Egipta i Hrvatske su, da je potrebno, učiniti sve kako bi se očuvalo jedinstvo zemlje. Egipatski premijer je izrazio nadu da će to biti moguće učiniti što brže Irak i irački narod stekne uvjerenje da je sudbina njihove zemlje u njihovim rukama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙