FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Obrana traži blažu kaznu za admirala Jokića

DEN HAAG/ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Obrana admirala MiodragaJokića predložila je u utorak na žalbenoj raspravi na Haškom sudu(ICTY) smanjenje 7-godišnje kazne zatvora, koja mu je dosuđena 18.ožujka 2004. na temelju priznanja krivnje za granatiranje Dubrovnika.
DEN HAAG/ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Obrana admirala Miodraga Jokića predložila je u utorak na žalbenoj raspravi na Haškom sudu (ICTY) smanjenje 7-godišnje kazne zatvora, koja mu je dosuđena 18. ožujka 2004. na temelju priznanja krivnje za granatiranje Dubrovnika.

Branitelj Eugene O'Sullivan je kao osnovu za žalbu istaknuo da raspravno vijeće kod određivanja kazne nije dovoljno vrednovalo olakotne okolnosti kod Jokića te da je pogrešno primijenilo pravo.

Olakotne su okolnosti, po riječima branitelja, Jokićeva visoka starost (70), izvanredne obiteljske i zdravstvene okolnosti, te značajan stupanj suradnje s tužiteljima.

Jokić je bio ključni svjedok optužbe na suđenju svom nadređenom u "Dubrovačkoj operaciji JNA" generalu Pavlu Strugaru (71), osuđenom na osam godina zatvora.

O'Sullivan je također ustvrdio kako je Jokić bio "pozitivna osoba" koja se zalagala za mirno rješenje krize u bivšoj SFRJ.

Nakon što je JNA 6. prosinca 1991. teško granatirala zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika, Jokić se ispričao hrvatskom ministru vanjskih poslova Davorinu Rudolfu, podsjetio je.

Obrana je također ocjenila da je vijeće pogrešno primjenilo pravo, jer se pozvalo na kaznu koja je Krivičnim zakonom SFRJ predviđena za pomaganje zločina, a ne za propust u spriječavanju ili kažnjavanju počinitelja odnosno za zapovjednu odgovornost.

Tužiteljica Susan Somers odbacila je navedene žalbene osnove obrane, uz ocjenu da je vijeće uzelo u obzir sve olakotne okolnosti.

Također je osporila prigovor zbog povezivanja s ranijim napadima na Dubrovnik, dok se optužnica odnosi samo na 6. prosinca.

Jokić je po iskustvu tih napada mogao očekivati kršenje ratnog prava i 6. prosinca, ali ga nije spriječio, kazala je Somers.

Jokić je u obraćanju Žalbenom vijeću ponovio žaljenje zbog žrtava i uništavanja Dubrovnika.

"Duboko žalim zbog svih poginulih s obje strane. Žalim što nisam proveo postupke i kaznio krivce. Neka to bude pouka svima", kazao je Jokić, te dodao kako je "sada još uvjereniji da je njegovo priznanje krivnje izraz ljudskosti i odgovornosti za sve civilne žrtve i uništavanje spomenika kulture".

"To je bio častan i ispravan postupak jer samo suočavanje s odgovornošću vodi pomirenju i suživotu u bivšoj Jugoslaviji", kazao je.

Petočlano Žalbeno vijeće, kojim predsjedava sutkinja Ines Monica Weinberg de Roca iz Argentine, presudu će donijeti naknadno, poslije vijećanja o svim iznesenim argumentima.

Istom je optužnicom, koja ih u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno granatiranjem dubrovačkog Starog grada, uz Jokića i Strugara obuhvaćen i kapetan Vladimir Kovačević Rambo, koji je iz pritvora ICTY-a u lipnju 2004. upućen na obvezno psihijatrijsko liječenje u Srbiju i Crnu Goru, a u međuvremenu je Tužiteljstvo predložilo ustupanje njegovog suđenja pravosuđu SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙