FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina uhitila 42 protujapanska prosvjednika

SHANGHAI, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineska policija privelaje 42 osobe nakon silovitih protujapanskih prosvjeda u Shanghaiju ioptužila 16 osoba za uništavanje imovine, prenijeli su u utorakmediji.
SHANGHAI, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineska policija privela je 42 osobe nakon silovitih protujapanskih prosvjeda u Shanghaiju i optužila 16 osoba za uništavanje imovine, prenijeli su u utorak mediji.

Prosvjedi su izbili diljem zemlje početkm travnja nakon objave novog povijesnog udžbenika u Japanu kojim se navodno umanjuju zločini japanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata počinjeni protiv azijskih susjednih zemalja, te su se odnosi dviju zemalja spustili na najniću razinu u nekoliko desetljeća.

"Mi ne odobravamo ekscese. Nadležne vlasti učinile su potrebno kako bi zaštitile japansku imovinu i osoblje", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang na konferenciji za novinare.

Prosvjednici su proteklih tjedana palili japanske zastave, napadali japanske poslovnice i njihove misije bocama i kamenjem. Prije deset dana razbili su prozore na zgradi japanskog konzulata u Shanghaiju, bacali na zgradu jaja, rajčice, uništili je bojom te oštetili ondje parkirane automobile.

Zbog takvih izgreda policija u Shanghaiju je uhitila 16 od 42 osobe koje su "prekršile red" i koristile se trenutkom prosvjeda za razbijanje trgovina, piše Shangahi Morning Post.

Policija je uhitila i korisnika interneta koji je pokšao putem web stranice organizirati protujapanske prosvjede u istočnom gradu Nanjingu uoči 1. svibnja, javljaju mediji.

Akcija uhićenja slijedila je nakon propagandne kampanje kineske Komunističke partije kojom se nastoje spriječiti Kineze da "mrze Japan.

Osim toga, japanski premijer Junichiro Koizumi u petak se ispričao azijskim susjedima za japanske zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata a u subotu se sastao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom u pokušaju da poprave narušene odnose.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙