FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD upozorava građane na nove prosvjede u Kini

PEKING, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države upozorilesu u petak svoje građane u Kini na mogućnost novih protujapanskihprosvjeda u toj zemlji koji bi se, kako se navodi u priopćenjuveleposlanstva u Pekingu, mogli usmjeriti protiv stranaca općenito,dok je Peking u petak naglasio da će nezakoniti prosvjedi bitikažnjeni.
PEKING, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države upozorile su u petak svoje građane u Kini na mogućnost novih protujapanskih prosvjeda u toj zemlji koji bi se, kako se navodi u priopćenju veleposlanstva u Pekingu, mogli usmjeriti protiv stranaca općenito, dok je Peking u petak naglasio da će nezakoniti prosvjedi biti kažnjeni.

Kina iščekuje drugi val prosvjeda, izazvan onim što mnogi vide kao japansko odbijanje da preuzeme odgovornost za okrutnosti Drugog svjetskog rata, dok se ministri vanjskih poslova azijskih zemalja pripremaju za sastanak sljedećeg vikenda s ciljem smanjenja napetosti.

Tisuće su prosvjedovale u četiri kineska grada proteklog vikenda u vrijeme kad Japan traži stalno sjedište u Vijeću sigurnosti UN-a, čemu se snažno protivi Kina.

Čini se da prosvjedi imaju prešutnu državnu podršku, jer vlada moli prosvjednike da izbjegavaju "ekstremne aktivnosti", a u petak je pekinška policija upozorila samo da se ne poduzimaju "nedopuštene ili štetne" aktivnosti.

Sa svoje strane Japan se obvezao da neće dopustiti da niz sporova s Kinom poremeti njihove dobre odnose te je rekao da će se Tokio potruditi produbiti zajedničko razumijevanje i povjerenje kroz dijalog.

Američko veleposlanstvo pozvalo je građane da pripaze, upozoravajući da su dobili nepotvrđene pozive o prosvjedima sljedećeg vikenda u Pekingu, obližnjem Tianjinu, Šangaju, sjeveroistočnom Shenyangu, južnom Guangzhouu i Dongguanu te jugozapadnom Chengdu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙